Istraživanja: Dijete bi trebalo spavati s majkom najmanje do 3 godine

feb 27, 2021 Vaše dijete

“Ako spavaju odvojeno, majka i dijete se teže povezuju, a to šteti i razvoju mozga te vodi problematičnim ponašanjima kako dijete raste”, kaže dr. Nils Bergman sa Univerziteta u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, a prenosi Daily Mail. Ovaj pedijatar, specijalist perinatalane neuronauke i poznati zagovornik kontakta kožom na kožu između majke i novorođenčeta, smatra da bi za optimalan razvoj djeteta zdravo novorođenče trebalo spavati na majčinim prsima prvih nekoliko sedmica života, a preporučuje i spavanje u istom krevetu do dobi od tri ili četiri godine.

Prateći 16 novorođenih beba, Bergman je otkrio da su one koje su stavljene na spavanje u odvojeni krevetić spavale lošije od beba koje su bile na maminim prsima. Uz to, praćenje je pokazalo da je srce beba koje su spavale same bilo pod tri puta većim stresom nego kod beba koje su spavale uz mamu.

Promjene u mozgu koje nastaju usljed otpuštanja hormona stresa mogle bi otežati stvaranje kvalitetnih veza kasnije u životu i voditi prema različitim problemima u ponašanju, rekao je dr. Bergman.

Neka istraživanja povezuju zajedničko spavanje s povećanim rizikom od “smrti u kolijevci”, no Bergman kaže: “Kad se bebe uguše u kolijevci, to nije zato što je majka bila uz njih. To je zbog drugih stvari: toksičnog dima, cigareta, alkohola, velikih jastuka i opasnih igračaka.”

Britanska organizacija National Childbirth Trust podržava zajedničko spavanje pod uvjetom da roditelji ne puše, ne piju, ne koriste droge i nisu pretili, bolesni ili pretjerano umorni. Profesor George Haycock iz Udruge za istraživanje dojenačke smrti, kaže da je najsigurnije mjesto za spavanje bebe krevetić u sobi s roditeljima.

miss7mama.24sata.hr

Chris Ryan/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.