Kako da ohrabrite adolescenta da izgradi svoj stil oblačenja

by | 19 Decembra, 2020

Adolescencija je vrlo važan period odrastanja, jer tada vaše dijete donosi svoje odluke i spoznaje da ima određene odgovornosti. Tada djeca najviše vole da istražuju svoju slobodu u svemu, pa tako i u oblačenju. Želi u potpunosti da izgradi svoj stil i zato je bitno da im uz određene smjernice pružite slobodu, jer samo tako možete postići pozitivan efekat. 

Oni možda ne vide problem u tome da nose istu majicu danima ili da nose šorts iako je hladno. Važno je da na suptilan, ali i afirmativan način vodite dijete i pomognete mu u pronalaženju ličnog stila.

Odjeća je mnogo više od samog izgleda

Važno je da mu date slobodu, bez obzira na to da li idete sa njim u kupovinu ili ne. Tada se često može desiti da odbiju odjeću koju im vi kupite,  jer se ne osjećaju kao svoji u tome. Razgovor o onome šta vole je odličan način da im pokažete da vas interesuje njihov svijet, a time ćete izbjeći i trošenje novca na nešto što neće nositi.  Odjećom oni traže sopstveni identitet, zato morate da im date prostora da eksperimentišu. Negativne komentare sa vaše strane djeca mogu osjetiti kao napad na njihovu ličnost i samopouzdanje. Iako vam se čini da su ti komentari bezopasni, njih to može ozbiljno povrijediti. Roditeljska podrška i ohrabrenje mogu napraviti ogromnu razliku, naročito ako dijete ne nailazi na pozitivne komentare drugara.

Koristite trendove da ih naučite lekciju

Trendovi imaju moć da se približe tinejdžerima, mada nekada ih mogu i ograničavati. Mogu se osjećati loše po pitanju odjeće jer nemaju ono što je u tim momentima popularno. Cijene luksuznih stvari nekad mogu dovesti djecu do mržnje prema nečemu što su do prije samo nekoliko nedjelja obožavali. Iako zaluđenost skupim stvarima može biti ozbiljan problem, važno je da ih naučite o donošenju odluka po pitanju finansija,  kvaliteta i o funkcionisanju industrije širom svijeta.

Pri određivanju sopstvenog stila, važno je da im date prostora da eksperimentišu sami. Budite pažljiviji kada razgovarate o njihovim izborima, shvatite da je to jedan lični proces i da će vaša kritika vrlo lako biti pogrešno protumačena. Afirmacijom i lijepim prijedlozima, pomoći ćete svom djetetu u izgradnji dobrog stila.

magazin.novosti.rs

Arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.