Istraživanja: Porodice sa četvero i više djece su najsretnije i najzadovoljnije

Iako mnogi misle da se mnogočlane porodice teže nose sa organizacijom i finansijama, nedavno istraživanje je pokazalo kako su zapravo porodice sa četvero i više djece najsretnije i najzadovoljnije.

by | 22 Maja, 2021

Djeca unose haos, zbunjenost i ludost u našu svakodnevicu. No, recentno je istraživanje otkrilo da je više djece možda ključ veće sreće. Kako se pokazalo, uprkos ludilu koje roditeljstvo donosi, veće su porodice službeno najsretnije!

Istraživanje Univerziteta Edith Cowan iz Pertha otkrilo je da porodice s četvero i više djece uživaju najveće životno zadovoljstvo na temelju kriterija otpornosti, socijalne podrške i samopoštovanja. Čini se da više djece jednostavno znači i više sreće, pa možda nakon ovih činjenica još jednom razmislite:

Nasljeđivanje odjeće 

Sva ona simpatična odjeća koju su djeca prerasla prije nego što ste je uopće pokušali isprobati…poznato? Pa, sada će sva ta divna odjeća imati novog vlasnika. I još jednog vlasnika nakon toga. I nakon toga. Na kraju životnog vijeka odjeće, možete biti sigurni da ste iz svake odjeće izvukli maksimum!

Nakon trećeg, stres jednostavno nestaje! 

Još jedno istraživanje potvrđuje da su roditelji s četvero i više djece najmanje pod stresom, posebno u poređenju s roditeljima s troje djece. Strahovi s prvim djetetom postaju sve manji i manji. Prema istraživanju, četiri je magični broj za manje stresa i više sreće!

Više je šansi da to ispravno napravite … na kraju

Sve te prve roditeljske greške obično postaju stvar prošlosti. U četiri ili više pokušaja dužni ste učiniti nešto kako treba.

Više ruku … više pomoći … više dadilja

Velike porodice su odlično organizirane, a mnoga starija djeca više nego rado pomažu s mlađima.

“Idite se igrati sa svojom braćom i sestrama”

U velikim porodicama nikad nema dosade! Zajedničko igranje uvijek je dobra opcija, ako se dvoje od njih ne slažu, uvijek se mogu izabrati “rezervna” braća i sestre.

Grupne aktivnosti postaju lakše

Djeca se žele igrati skrivača ili igrati nogomet? Toliko ih je da mogu lako igrati jedna protiv drugih bez potrebe da pozovete još prijatelja.

Nesavršenost postaje norma

Nakon četvero i više djece gotovo je nemoguće održati sve savršeno. Haos prevlada i roditelji s više djece slažu se da je taj haos prihvatljiv i da nije nešto zbog čega se treba stidjeti.

Učetverostruči maženja, poljupce i ‘Volim te mamice’

Razmisli o svim onim posebnim roditeljskim trenucima u kojima možeš uživati ​​iznova i iznova. Prvi put kad vas beba pogleda? Prva kupka s mjehurićima? Prvi osmijeh? Prvi smijeh? Prvi pravi zagrljaj i milioni nakon toga? Ovi trenuci su vrijedni dodatnog stresa, dodatnih troškova i dodatnog prljavog suđa svakog dana.

Na kraju, više djece znači više unuka

I nastavlja se ciklus dodatnih maženja, poljubaca i haosa. Ali ovaj put ih vratite kad vas počnu “žuljati”.

miss7mama.24sata.hr

Tom Merton/Getty Images via Guliver