Pandemija korone može imati ozbiljne posljedice za žene

by | 21 Juna, 2020

Stručnjaci upozoravaju da se zbog pandemije korona virusa u većinu domova širom Evrope vratio stil života iz 1950 – ih. Naime britanski istraživači sa Sussex Univerziteta nakon intervjuiranja više od 2000 roditelja strahuju da će učinci pandemije za žene imati ‘ozbiljne posljedice’.

Njihovi podaci od prije pandemije pokazuju je 27 posto majki odrađivalo većinu posla oko djece i kućanstva, dok se ta brojka u vrijeme krize i izolacije popela na 45 posto . Otkrili su i da je 72 posto majki sebe opisalo kao ‘glavnog dežurnog’ roditelja u vremenu izolacije, a tako se vidi i 67 posto žena koje još i rade. Uz to, 70 posto ih kaže da su bile ‘potpuno ili uglavnom odgovorne i za nadzor djetetovog školovanja od kuće’.

– Ukupno je tako s pojavom pandemije u martu tri četvrtine mama na sebe preuzelo ulogu ‘glavnog’ roditelja koji o svemu brine – kaže autorica istraživanja Ali Lacey. Dodaje i da, bez obzira što se opseg posla za žene širi, istovremeno razlika u platama među spolovima još uvijek raste umjesto da se smanjuje.

– Muškarci uglavnom teže tome da zarađuju više od žene i da financijski brinu za porodicu pa je njihov posao češće ‘prioritetan’. Zbog toga žene, logično, češće brinnu o djeci – rekla je za The Guardian.

Koautorica studije dr. Kathryn Lester dodaje i da će ‘zbog svega toga pandemija korona virusa unazaditi napredak koje su žene kroz istoriju postigle.

– I u normalnim okolnostima žene često podnose veći teret brige o djeci i kućanstvu, ali ova studija pokazuje da bi pandemija mogla dodatno proširiti postojeći jaz među spolovima i pogoršati već prisutne socijalne i rodne nejednakosti – zaključila je Lester.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images