Roditeljstvo: 7 znakova koji ukazuju na to da ste dobar roditelj

by | 13 Septembra, 2020

Svaki roditelj uvijek ima istu dilemu, a to je koliko je dobar u svojoj roditeljskoj ulozi i da li dobro vaspitavaju svoju djecu. Klinički psiholog, Nadin van der Linden, otkriva nekoliko znakova koji mogu odgovoriti na to pitanje…

 

1. Dijete pokazuje različite emocije pred vama

Ponekad je djetetu jako teško kad se nađe u vrlo emotivnom periodu. Možda vam se ponekad čini da nema potrebe da dijete izražava sve svoje emocije pred vama, ali sposobnost djeteta da vam pokaže ljutnju, tugu ili strah je dobar znak jer se osjeća sigurno uz vas. Veoma je zabrinjavajuće kada dijete skriva svoja osjećanja pred roditeljima. Često je to znak velikih problema u odnosu. Pokušajte izbjeći da se dijete zatvara i ne ometajte izražavanje njegovih osjećanja. Umjesto toga, obratite pažnju i budite zahvalni zbog toga.

2. Dijete vam dolazi kad se povrijedi ili suoči sa nekim problemom

Znamo da roditelji rade odličan posao kada im dijete dolazi jer ima određene probleme. To znači da ste osigurali sigurnu luku u koju dijete dolazi kada mu treba pomoć. Dobar način podsticanja ovoga je slušanje problema i širom otvorene ruke bez obzira čini li vam se problem mali ili veliki. Vaš odnos će biti otvoren za komunikaciju o stvarima koje su teške u životu.

3. Dijete može razgovarati o mislima i osjećajima bez straha

Ovo je pozitivan znak prihvatanja otvorenog i fleksibilnog odnosa. Neki roditelji nesvjesno ograničavaju komunikaciju sa svojim djetetom kroz svoje ponašanje, kao što je pretjerano reagovanje na misli ili osjećaje koji im se ne sviđaju ili one koje dovode u pitanje njegovo ponašanje kao roditelja. Drugi roditelji su toliko krhki da ih djeca ne žele opteretiti svojim mislima i osjećajima. Možete podržati misli i osjećaje djeteta bez obzira na to ko ste vi. Ako vam je potrebna dodatna podrška, učinite to s odraslom osobom, ali ne sa djetetom.

4. Vaša povratna informacija nije kritična ili ne označava dijete

Dobri roditelji ne daju kritike o ponašanju i izbjegavaju oznake poput „loš“, zločest“, „pohlepan“ i „lijen“. Ako je vaše dijete pojelo sve čokoladne keksiće prije nego ih je podijelio s drugima, dobra mama će se fokusirati na ponašanje.

5. Podstičete djetetove interese i talente

Razvijanjem interesa i talenata dijete razvija vještine i postiže rezultate. Možete pozitivno angažovati djecu kroz tinejdžerske i rane godine života. Divno je napredovati u nečemu što volite. Ponekad, roditelji upravljaju djetetovim interesom kako bi ispunili svoje snove i potrebe. Kada prisilite dijete da radi nešto zbog ličnih interesa, sve može da propadne, čak i kada izgleda da sve ide dobro. Takvi postupci mogu učiniti da se dijete osjeća neuspješno. Isto tako, ako ne uspije, a iza njega je narcistička roditeljska ambicija, djeca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.

6. Stvarate granice kako bi dijete bilo sigurno

Dobri roditelji usmjeravaju ponašanje djeteta postavljanjem granica i ograničenja. Djeca bez granica i pravila često upadaju u nevolju ili su izgubljena. Granice pomažu da se osjećaju voljeno i cijenjeno, čak i ako ponekad ne vole granice. Neki od primjera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema članovima porodice.

7. Ispravljate svoje greške

Biti u stanju popravljati odnos s djetetom znak je dobrog roditelja. Ako vičete, pretjerali ste s reakcijom, vrlo je važno popraviti taj odnos. Razgovor s djetetom može vam pomoći da riješite situaciju, objašnjavajući da i vama treba pomoć oko svojih osjećanja. Iako je vrlo primamljivo tražiti znakove uspješnog roditeljstva u stvarima kao što su: nivo čitanja, jede li zdravu hranu, pobjeđuje li u fudbalu i sl., uspješno roditeljstvo znači pružanje sigurne luke za vaše dijete. To stvara mjesto iz kojeg dijete može napredovati. Sastoji se od trajne veze koja ne zavisi od rezultata, nego od ljubavi, poštovanja i povezanosti. To zapravo znači da ste odličan roditelj.

Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.