Stimulacija poboljšava razvoj inteligencije kod djeteta

by | 3 Januara, 2021

Adekvatna stimulacija može poboljšati razvoj inteligencije kod vašeg djeteta. Za razvoj djeteta važnije je vrijeme provedeno s djecom od ekonomskog statusa. Naučnici su utvrdili da su ljubav, briga i istinsko zanimanje roditelja za dijete, svakodnevno bavljenje djetetom, daleko važniji od obrazovanja roditelja, profesije, bogatstva ili brojnosti porodice.

Igre memorije odlične su za razvoj sposobnosti percepcije i koncentracije. Pored toga, tu su i društvene igre. Oko treće godine djeca su spremna za igranje igara po unaprijed utvrđenim pravilima. Najjednostavnije su one koje podrazumijevaju uvježbavanje brojanja, kao što je npr. “Ne ljuti se čovječe”. Za iks-oks igru nije potrebno čekati da dijete zna da piše i da je igra na papiru. Dovoljno je nacrtati tablu i pripremiti dvije grupe identičnih predmeta i igra može da počne. Napredovanje u ovoj igri podrazumijeva razmišljanje unaprijed i pravljenje “strategije”, čime se uspješno “zagrijavaju male sive ćelije”.

Za bebe preporučujemo šarene veće igračke koje su mekane. Kupite igračke raznih boja i stavite ih tako da ih dijete vidi. Puštajte lijepu muziku uz koju će mališan da se opusti i smiri, i dozvolite bebi da se igra s vodom dok je kupate. Fiziolozi smatraju da vježbe s bebinim prstićima treba početi od najranijeg djetinjstva. Blago milovanje, masiranje i razgibavanje prstića možete da radite već sa šestomjesečnom bebom. Veoma dobre vježbe mikromotorike i govora su stare razbrajalice.

Fizička aktivnost je vrlo bitna kod djece, kao i što više vremena provedenog u prirodi. Dijete će biti zdravo i otporno na bolesti. Trčanje, preskakanje, dodavanje lopte – aktivnosti su koje stimulišu rad oka (akomodaciju) i time preventivno djeluju na neke od poremećaja učenja. Najobičnije dodavanje lopte od spužve, prikladne i za dnevnu sobu, razvija akomodaciju, koordinaciju pokreta, te hvatanje prstima.

magazin.novosti.rs

-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.