Vaše dijete: 5 situacija koje zahtijevaju roditeljsku pažnju

by | 15 Septembra, 2020

Ponašanje djece uvijek je dobar pokazatelj na čemu u odgoju djece treba više raditi i čemu više pažnje posvetiti. Nijedno dijete nije isto i sva djeca imaju različite faze ponašanja u odrastanju, ali prema psiholozima postoji nekoliko situacija koje zahtijevaju posebnu roditeljsku pažnju:

1. Izbirljivi su oko hrane

Djeca su često izbirljiva u odabiru hrane i odlučno odbijaju jesti određena jela. To može biti znak da vaše dijete ima emocionalnih problema. Naučnici su otkrili da se vrlo izbirljivoj djeci dijagnosticira depresija češće nego kod djece koja jedu sve.

2. Osjetljivi su oko odjeće

Možda će odbiti nositi neke predmete, ali neće htjeti skinuti druge, čak i ako su poderani. Istovremeno, dijete ne brine o vremenu i možda će htjeti staviti kapu ljeti ili obući kratku majicu zimi. Mnogi roditelji misle da se radi o jednostavnim hirovima. I dok je to čest slučaj, to također može biti znak povećane tjeskobe.

3. Uređaje koriste češće nego inače

Mnoga djeca vole igrati igrice na svojim pametnim telefonima ili računarima, ali djeca s anksioznošću mogu provesti više vremena ispred ekrana. Naučnici su otkrili da ovisnost o uređajima može biti znak povećane tjeskobe i stresa. Ako dijete provodi puno vremena na svom pametnom telefonu, vjerovatno se boji da će propustiti važan događaj ili poruku.

4. Mole za nove igračke

Mnogi roditelji su bili u situacijama kada ih dijete moli da im nešto kupe dok plače. Vjeruje se da sva djeca prolaze ovu fazu, ali prema psihologinji Ljudmili Petranovskoj, to nije u potpunosti tačno. Dijete se obično ne brine zbog stvari koje mu nedostaju u životu do tinejdžerskih godina. Njihov je svijet pun svega što im treba. Međutim, ako se roditelji često svađaju oko svojih financija u prisustvu djeteta ili dijete krive za troškove, to kod djeteta može razviti svijet nedostatka. U ovom slučaju, dijete misli da je svijet mjesto na kojem uvijek nešto nedostaje i mora se jako potruditi da dođe do stvari. Zato djeca koja imaju taj nedostatak uvijek mole za nove igračke, čak i one koje im nisu potrebne. Samo žele vidjeti mogu li se roditelji brinuti o njima.

5. Stalno traže nove informacije

Prema psiholozima, ako dijete neprestano traži informacije na internetu, prati vijesti i postavlja više pitanja nego inače, to može biti znak povećane tjeskobe. Ako vam se čini da je vaše dijete postalo mnogo znatiželjnije i postavlja pitanja poput: ‘Šta će se dogoditi ako započne potres?’, pokušajte pažljivo otkriti šta ih muči i dajte im do znanja da ste ih spremni saslušati i pomoći im, prenosi Bright Side.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.