15 destinacija na području Federacije BiH koje trebate posjetiti

by | 25 Jula, 2022
Bihać - Odmori u BiH

Gdje otputovati sa ili bez turističkih vaučera Vlade FBiH do kraja ove godine?

Program turističkih vaučera Vlade FBiH, u okviru kojeg će iznosom od po 200 KM biti subvencionisana kupovina 10.000 paketa domaćih turističkih subjekata, potaknuće građane na putovanja unutar BiH i upoznavanje zanimljivih domaćih destinacija, koje su često nepravedno zanemarene od strane bh. građana.

Jedina bh. turistička internet platforma odmoriubih.ba, 7. jula ove godine obilježila je dvije godine uspješnog djelovanja, a više od 140 registrovanih turističkih privrednih subjekata iz svih dijelova BiH koji nude svoje usluge posredstvom ove platforme, i više desetina hiljada posjetilaca mjesečno, najbolji su pokazatelj da postoji i kvalitetna ponuda i interes za destinacijama u BiH.

Osim odličnih ponuda, na platformi odmoriubih.ba možete pronaći i zanimljive tekstove o bh. destinacijama, koji će vas zasigurno inspirisati da češće putujete i otkrivate BiH.

Za listu svih turističkih destinacija na području FBiH potrebno je mnogo više od jednog teksta, pa ovaj put odmoriubih.ba preporučuje 15 popularnih destinacija širom FBiH, koje bi definitivno trebalo da uvrstite na vašu listu za putovanja u narednom periodu.

Kako je, zaista, riječ o destinacijama koja svaka na svoj način plijeni pažnju posjetilaca i bogatstvom ponude oduzima dah, odlučili smo kako je najbolje i najpravednije predstaviti ih po abecednom redu.

1. Bihać

Bihać - Odmori u BiH

Bihać – Odmori u BiH

Nadaleko poznata smaragdna rijeka Una sa prelijepim bukovima i adama, ali i bogata istorija i čuveno gostoprimstvo Bišćana razlozi su da odmor provedete u ovom dijelu Krajine. Ne propustite posjetiti Nacionalni park Una, Japodske otoke, srednjovjekovne utvrde u okolini grada, te doživjeti avanturistički rafting na Uni.

2. Bjelašnica i Igman

Bjelašnica - Odmori u BiH

Bjelašnica – Odmori u BiH

Olimpijske ljepotice Bjelašnica i Igman idealne su za odmor u prirodi. Duge šetnje ili vožnja bicikla šumskim stazama i cvjetnim livadama, svježi planinski zrak, pejzaži od kojih zastaje dah i autohtona planinska sela u kojima možete probati ukusne specijalitete, dovoljni su razlozi za odmor na ovoj destinaciji.

3. Blidinje

Blidinje - Odmori u BiH

Blidinje – Odmori u BiH

Park prirode Blidinje jedna je od najljepših prirodnih cjelina u našoj državi. Nekropola stećaka Dugo polje svjedoči o bogatoj historiji ovog prostora, a biser ponude je najveće planinsko jezero u BiH. Bilo da se odlučite planinariti ka vrhovima Čvrsnice i Vrana ili uživati u aktivnostima poput jahanja ili biciklizma, sigurno ćete napuniti baterije.

4. Jajce

Jajce - Odmori u BiH

Jajce – Odmori u BiH

Malo koji grad u BiH nudi takvu kombinaciju kulturno-istorijskog naslijeđa i prirodnih ljepota. Zanimljivi događaji, Plivska jezera, Mlinčići i slapovi na Plivi, prelijepi vodopad i čak 30 spomenika pod zaštitom države sigurno su dovoljni razlozi da par dana odmora provedete u gradu u koji se lako zaljubiti.

5. Konjic

Konjic - Odmori u BiH

Konjic – Odmori u BiH

Skladna mala čaršija sa ćuprijom, fascinantni Titov bunker, Muzej drvorezbarstva, umjetničkog zanata koji je uvršten na Listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, Boračko i Jablaničko jezero, te adrenalinski rafting niz Neretvu, razlozi su da Konjic uvrstite na listu gradova koje ćete posjetiti ovog ljeta.

6. Livno

Livno - Odmori u BiH

Livno – Odmori u BiH

Jugozapadna Bosna sve je popularnija destinacija za odmor. Za odmor koji ćete dugo pamtiti izaberite foto safari sa divljim konjima na planini Cincar, provozajte se kanuom po rijeci Sturbi, probajte autentični Livanjski sir, posjetite zanimljive galerije i muzeje, posjetite plažu Marinovac na Buškom jezeru…

7. Ljubuški

Ljubuški - Odmori u BiH

Ljubuški – Odmori u BiH

Ljubuški, grad na lijevoj obali rijeke Trebižat, svojim prirodnim ljepotama ruši sve stereotipe o Hercegovini kao zemlji krša i kamena. Čuvena Humačka ploča, tvrđava Stjepana Vukčića-Kosače i spektakularni vodopadi Kravica i Koćuša i odlična domaća vina samo su dio razloga da posjetite ovaj grad.

8. Mostar

Mostar - Odmori u BiH

Mostar – Odmori u BiH

Ispunjen istorijom, okružen prekrasnom prirodom, najveći grad u Hercegovini odličan je izbor za odmor. Prošetajte starom gradskom jezgrom i pređite preko Starog mosta, simbola ovog grada, koji se nalazi na listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Sa brda Fortica uživajte u panoramskom pogledu na grad.

9. Neum

Neum - Odmori u BiH

Neum – Odmori u BiH

Jedini bh. grad na Jadranu nudi uživanje u čistom moru, divnim plažama, bogatoj gastronomskoj i zabavnoj ponudi, kao i različite opcije smještaja. Ukoliko vam dosadi plaža uputite se na izlet u neumsko zaleđe do nekog od seoskih domaćinstava, a ne zaboravite da od ovog ljeta Stolac i Neum povezuje nova brza cesta.

10. Ravno

Ravno - Odmori u BiH

Ravno – Odmori u BiH

Ravno je najmanji grad u BiH, ali i naselje sa nevjerovatno bogatom turističkom ponudom. Najveća atrakcija ovog kraja je fascinantna pećina Vjetrenica, a zahvaljujući pretvaranju nekadašnje uskotračne pruge u biciklističku stazu “Ćiro Trail” Ravno je danas omiljeno odredište ljubitelja biciklizma.

11. Sarajevo

Sarajevo - Odmori u BiH

Sarajevo – Odmori u BiH

Jedinstvena kombinacija bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa i prekrasnog prirodnog okruženja čine Sarajevo jednom od najposjećenijih destinacija u BiH. Poznato gostoprimstvo Sarajlija, stara gradska jezgra – Baščaršija, raznolika arhitektura, odlični muzeji, festivali, gastro i klupska scena, aduti su glavnog grada BiH.

12. Stolac

Stolac - Odmori u BiH

Stolac – Odmori u BiH

Brojne religije i kulture ostavile su ovdje svoj trag, a grad je danas pravi muzej na otvorenom sa 30 nacionalnih spomenika BiH. Stolačka Čaršija, stambeni kompleks Begovina, nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, paleolitska pećina Badanj, ilirski grad Daorson, Stari grad Vidoški i grob Moshe Danona, samo su neke od lokacija koje trebate obići tokom odmora u gradu na Bregavi.

13. Travnik

Travnik - Odmori u BiH

Travnik – Odmori u BiH

Nekada sjedište Bosanskog pašaluka, rodno mjesto nobelovca Ive Andrića, grad koji nudi brojne znamenitosti je uvijek dobar izbor za kratki odmor. Travnički Stari grad, Zavičajni muzej, Rodna kuća Ive Andrića, Plava voda i Šarena džamija lokacije su koje treba posjetiti, a ni planina Vlašić nije daleko.

14. Tuzla

Tuzla - Odmori u BiH

Tuzla – Odmori u BiH

“Grad soli” je poznat po svojim Panonskim jezerima – najvećem kompleksu slanih jezera u Evropi, književniku Meši Selimoviću, slikaru Ismetu Mujezinoviću, bogatoj kulturno-istorijskoj baštini i gastronomskoj ponudi. Tuzla je i odlična polazna tačka za istraživanje svega onoga što nudi sjeveroistočna Bosna.

15. Vlašić

Vlašić - Odmori u BiH

Vlašić – Odmori u BiH

Planinski predjeli BiH poznati su po svojim ljepotama, a Vlašić nije izuzetak i idealna je destinacija za odmor u prirodi na čistom zraku. Uz brojne označene planinarske i biciklističke staze kroz prirodu i sadržaje koje nude hoteli na ovoj planini, nezaboravan odmor je zagarantovan.

Odmoriubih.ba odabrana je kao jedna od platformi preko kojih će biti realizovan program turističkih vaučera od narednog mjeseca, pa turistički pravni subjekti sa područja FBiH, koji još uvijek nisu dio mreže Odmori u BiH, mogu aplicirati za pristup platformi kako bi svoju ponudu predstavili zainteresovanim korisnicima.

Podsjećamo da će korisnici programa turističkih vaučera Vlade FBiH biti punoljetni građani FBiH, koji će moći po cijeni nižoj za 200 KM od redovne, na jednoj od domaćih digitalnih platformi, kupiti neki od ponuđenih paketa za odmor na destinacijama na području FBiH.

Detaljne informacije o datumu početka i načinu realizacije programa biće objavljene uskoro.

ljepotaizdravlje.ba / PROMO

PROMO / odmoriubih.ba