Šta nas čeka sredinom četrdesetih?!

by | 27 Jula, 2022
femisan gold

Da li se pronalazite u ovoj priči?

„Nisam još ni prešla polovinu četrdesetih a menstruacija povremeno počinje da izostaje. Ciklusi koji su do nedavno bili redovni se skraćuju, čas su oskudni, ponekad obilniji, a istovremeno se pojavljuju neobični simptomi za koje nisam sigurna šta da mislim: nervozna sam bez razloga, stalno strepim, iritira me sve što mi neko kaže, borim se s mislima koje se stalno roje, a s druge strane rasejana sam i zaboravljam osnovne stvari. Seks mi više ne pada na pamet što negativno utiče na moj brak. Iznenada me uhvati vrućina, kao da sam upala u žar, i sva se preznojim. Srce mi se lako uzlupa i odjednom se uspaničim kao da balansiram na ivici provalije. Ponekad me stegne glavobolja iako ih ranije skoro nikad nisam imala, a i zglobovi su nekako krući, naročito ujutru, i s vremena na vreme me zabole. Dugo nisam imala akne, a sad mi po neka iskoči, kao da sam u pubertetu. Gojim se, najviše u struku, a jedem isto kao pre. I, što je najgore, stalno sam umorna, a nikako ne uspevam da se naspavam. Obaveze me čekaju, a ja ne funkcionišem…“   

Prepoznajete li se u nekom od ovih simptoma? Kada nam se prvi put dese, mogu nas uplašiti toliko da pomislimo da nešto nije u redu s nama, da nas je napala neka neizlečiva bolest ili da nas napušta zdrav razum. Još ako okolina nema razumevanja, zadirkuju nas, ismevaju, i same smo sa svojim problemima, sve to teže doživljavamo. Činjenica je da su svi ovi navedeni simptomi sasvim normalna pojava koja ukazuje da se bližimo kraju svog reproduktivnog perioda. Jajnici postepeno prestaju da luče polne hormone, na šta naše telo burno reaguje. Stručnim jezikom rečeno, nalazimo se u periodu perimenopauze – onom koji prethodi menopauzi. U proseku žene u menopauzu ulaze u 51. godini života, a zvanično taj trenutak nastupa kada menstruacija izostane čitavih godinu dana u kontinuitetu.

Perimenopauza, nažalost, može trajati i do deset godina, a ako su nam simptomi jako izraženi, neće nam biti lako. Pritom, nisu oni jedino što nam može narušavati kvalitet života. S padom polnih hormona, naročito progesterona i estrogena, naš organizam je podložniji poremećajima, pa smo u ovom periodu sklonije bolestima kao što su dijabetes tipa 2, insulinska rezistencija, metabolički sindrom, kardiovaskularni poremećaji, a kako gustina kostiju sada mnogo brže opada, i osteoporozi.

Nije teško zaključiti da je za nas najbolje da zaštitno dejstvo hormona sačuvamo što duže, ali i da nađemo načina da se s neprijatnim simptomima izborimo, ako je moguće što prirodnije. Upravo s tom idejom, stručni tim kompanije Herba Svet, najpoznatiji po čuvenom preparatu Femisan A, kreirao je novi preparat u kapsulama na bazi fitoestrogenskih biljaka – FEMISAN GOLD. Konopljika, divlji jam, cimicifuga i hmelj svojim blagim ali upornim fitoestrogenskim dejstvom pomažu ženama s prvim znacima perimenopauze da se što duže zadrži dobar balans hormona, ali i da se spreče ili umanje simptomi poput valunga (naleta vrućine), preznojavanja, nesanice, nervoze i nervne preosetljivosti. Lekovita anđelika sprečava upale, štiti rad mozga, čisti organizam i sprečava tumore, dok adaptogena biljka ženšen pomaže telu da se izbori sa stresom, jača imunitet, daje energiju i zdrav libido, štiti krvne sudove i srce i pospešuje osteogenezu – obnavljanje kostiju.

ljepotaizdravlje.ba / PROMO

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.