Mirisna i ukusna krem supa od leće

by | 6 Novembra, 2019

Sastojci (za 4 osobe):

1 velika šoljica crvene leće
3 velike kašike bulgura
1 komad celera
1 čen bijelog luka
1 čajna kašika slatke crvene paprike
200 ml pasiranog paradajza
1 mala chili papričica
so, biber
limun
suha menta

Priprema:

U kipuću vodu ubaciti šoljicu crvene leće, jedan čen bijelog luka prerezan na pola, komad celera koji ste narezali na 4-5 komada, 1 malu chili papričicu, pokapajte maslinovim uljem i začinite krupnom morskom solju.

15 minuna nakon što se leće kuhala dodajte tri velike kašike bulgura i jednu čajnu kašičicu slatke crvene paprike, podlijte vrućom vodom ili povrtnim temeljcem te nastavite kuhati još 30 minuta. 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte 200 ml pasiranog paradajza

Kad je kuhano, skinuti s vatre, izvaditi chili papričicu, a sve ostalo dobro izmiksati štapnim mikserom – budući da je smjesa gusta, uliti još vruće vode ili temeljca do željene gustoće.

Supu servirati u tanjire ili zdjelice, pokapati maslinovim uljem i posipati sušenom mentom pa poslužiti uz krišku svježeg limuna koji se iscijedi u supu neposredno prije jela.