Sladoled od crvenog graha

by | 19 Augusta, 2016

sladoled

Sastojci:

720 ml punomasnog mlijeka
250 ml slatke pavlake
133 g šećera
prstohvat soli
3 žumanceta
2 kašike kukuruznog skroba
420 g pirea od crvenog graha
1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

1. Odvojiti sa strane 180 ml mlijeka u malu posudu. Ostatak mlijeka skuhati na umjerenoj temperaturi sa slatkom pavlakom i 45 g šećera.
2. U drugoj posudi preostali šećer i malo soli umutiti sa žumancima da se sve dobro sjedini. Ostaviti sa strane.
3. Skrob razmutiti u prethodno odvojenih 180 ml mlijeka tako da nema grudvica.
4. Kada mlijeko i pavlaka prokuhaju, u tankom mlazu i uz stalno mešanje dodati pripremljeni skrob, pa skloniti sa vatre. Temperaturu smanjiti na srednji nivo i nastaviti kuvanje uz stalno mešanje, najbolje drvenom varjačom.
5. U to dodati umućenu smesu od jaja i nastaviti brzo mešanje da ne bi zagorelo i kuhati još maksimalno 3-4 minuta.
6. U dublju posudi promešati malo kuhanog krema i pastu od graha. Zatim, pastu dodavati malo po malo u krem i stalno miješati, sve dok ima pirea. Dobro sjedinjenu smjesu ostaviti da se prohladi, sipati u kalupe za sladoled, u sredinu umetnuti štapić i ostaviti u frižider da se dobro ohladi. Nakon toga kalupe prenijeti u zamrzivač i ostaviti preko noći.

Savet: Za pripremu ovog sladoleda najbolje je koristiti azuki grah ali može se koristiti i običan, šire dostupan, crveni grah.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.