5 namirnica koje će smanjiti želju za slatkišima

by | 12 Decembra, 2023

Ove ukusne i zdrave namirnice možete jesti bez grižnje savjesti

Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovaćemo brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Možete ga prekinuti samo jedući zdravu hranu koja sprječava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljenkohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije.

Sljedeće namirnice zadovoljiće vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

#1 Paradajz

Paradajz je djelotvoran protiv žudnje za šećerom, jer sadrži visoku razinu triptofana – materije koju tijelo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

#2 Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkišima je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije je potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.

#3 Kukuruz šećerac

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuhan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

#4 Slatki krompir

Još jedno povrće koje vam može pomoći je slatki krompir ili batat. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdjeti vitaminom C, D i B6 i željezom. Hranjive materije u slatkom krompiru mogu spriječiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

#5 Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprječava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.

6 ukusnih napitaka s jabukovim sirćetom za gubitak kilograma

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty