6 korisnih i provjerenih savjeta za početnike u trčanju

by | 20 Oktobra, 2023

Trčanje je odličan način za poboljšanje fizičkog zdravlja i kondicije, ali kao početnik, važno je da postupno pristupite trčanju da biste izbjegli povrede

Trčanje je već dugo jedan od najpopularnijih oblika rekreacije. Svako to može, ali mnoge početnike brine na što se fokusirati tokom vježbanja i kako pristupiti rekreaciji na pravi način. Stručnjaci tvrde da su takve brige nepotrebne, pogotovo ako ste tek na početku svog sportskog puta, stoga smo pripremili 6 savjeta koji će vas umiriti i dodatno motivisati.

6 korisnih savjeta za početnike u trčanju

#1 Fokusirajte se na svoje ciljeve

Sasvim je normalno da vam na početku vašeg trkačkog puta nije ugodno. Možda trčanje čini da se osjećate neugodno i čini se da vas prolaznici gledaju i osuđuju, ali to je daleko od istine. Ako se osjećate najbolje izvan vida prolaznika, predlažemo da počnete trčati kroz šumu, gdje ćete biti više sami.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sanne Vloet (@sannevloet)

#2 Pronađite rutinu koja vam odgovara

Mnogi ljudi u trčanju sebi zadaju ambiciozne ciljeve. Stoga prvo predlažemo da ocijenite svoje tijelo te birate ritam i rutinu koja vam odgovara, a namjenjena je početnicima.

#3 Osmislite svoju rutinu

Koliko je važan period od tri sedmice govori činjenica da toliko vremena je potebno tijelu da se prilagodi stresu. Stoga se preporučuje da počnete trčati trosedmični ciklus: prve tri sedmice trčite 20 minuta i vježbajte 2-3 puta sedmično, zatim trčite tri sedmice 3-4 puta sedmično. Treći ciklus bi trebao uključivati dva treninga po 20 minuta i dva treninga od 30 minuta sedmično.

#4 Slušajte svoje tijelo

Mnogi početnici u vježbanju uprkos jakim upalama mišića ne odustaju od trčanja i treninga što je vrlo pogrešnjo. Naime, potrebno je slušati svoje tijelo, ako vam tijelo govori da je potrebno prestati, poslušajte ga. Recite sebi da će vam biti bolje sljedeći put i ne dopustite da vas dohvate negativne misli osjećaj poraza.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sanne Vloet (@sannevloet)

#5 Dišite što prirodnije

Stručnjaci savjetuju da tokom trčanja budete što više opušteni kako bi tijelo primilo dovoljnu količinu kiseonika. Za početak preporučuje se sporo trčanje, dišite kroz nos, a kada postanete umorniji dišite kroz usta. Ono što je najbitnije jeste da dišete što ravnomjernije.

#6 Postepeno povećavajte brzinu

Ako tek počinjete trčati i vaš cilj su velike udaljenosti, onda predlažemo da usporite i brzinu postepeno povećavate. Na taj način nećete izlagati svoje tijelo pretjeranom stresu. Ako se pred kraj vježbanja osjećate da imate još kondicije, možete ubrzati tempo ili idite nešto bržim tempom sljedeći trening.

7 trikova uz koje će šetnja dati dobre rezultate

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty/Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.