7 trikova uz koje će šetnja dati dobre rezultate

by | 13 Septembra, 2023

Ako još niste pronašli odgovor na pitanje kako hodanjem doći do fit linije – možda vas baš ovaj tekst motiviše da se pokrenete

Ne treba ni ponavljati da je svakodnevno hodanje odličan saveznik svima onima kojima je zdravlje na prvom mjestu. Čak i svakodnevna šetnja poput odlaska u kupovinu, u kombinaciji s dvadesetak minuta laganog vježbanja smanjuje rizik od preuranjene smrti. Naravno, hodanje nije samo tehnika kojom nastojite produžiti život. Ono je i odlična fizička aktivnost, oblik vježbanja koji vam može pomoći da postignete ciljeve koje imate kada su u pitanju kondicija i/ili gubitak tjelesne težine.

Ipak, koliko god hodanje bilo jednostavno, nije uvijek lako pronaći motivaciju za izlazak u šetnju. Problem se često poveća u hladnijem periodu godine, kada su dani kratki, a temperature niske, pa se lakše zavući pod dekicu nego se zaputiti u šetnju. Međutim tu su mali trikovi koji vam mogu pomoći da ne odustanete, odnosno da odradite zacrtanih pet, deset ili više kilometara. Redovna aktivnost donijeti će i bolje rezultate.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sanne Vloet (@sannevloet)

#1 Pronađite društvo

Ako obično hodate sami, da vam šetnja ne bi dosadila, barem povremeno povedite društvo. To može biti vaš partner ili partnerica, kućni ljubimac, prijatelj, prijateljica… Bilo ko s kim ćete uživati u ugodnom razgovoru koji će vam poslužiti kao izvrsna motivacija za nastavak aktivnosti.

#2  Slušajte muziku/podcaste/audioknjige

Ako ste ipak tip koji uživa u solo šetnjama, ponekad tišinu možete razbiti omiljenom muzikom, zanimljivim podcastima ili audioknjigama. Naravno, muziku i sve drugo što odlučite slušati ne slušajte preglasno kako biste mogli pratiti šta se događa oko vas, posebno ako šetate dijelovima na kojima se odvija saobraćaj.

#3 Odaberite lijepu rutu

Proučite lokacije u blizini svog doma i za šetnju birajte lijepe i zanimljive rute. To ovisno o vašem mjestu stanovanja mogu biti šetnje oko jezera, uz rijeku, kroz šumu, lijepe ulice… Lijepe rute također su odlična motivacija jer ćete, osim u šetnji, uživati i u predivnim prizorima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sanne Vloet (@sannevloet)

#4 Zadajte si cilj

Ako imate omiljenu lokaciju za šetnju, da vam ne bi dosadila, zadajte si cilj da je kroz određeno vrijeme prolazite brže nego trenutno. Zadajte si cilj da u mjesec dana skratite potrebno vrijeme za prolazak rute za pet minuta. Svaki pomak veseli, a vi ćete imati odličnu motivaciju za svaki novi izlazak u šetnju.

#5  Pratite broj koraka (i prijeđenih kilometara)

Većina mobitela u današnje vrijeme ima opciju praćenja broja koraka, a tu su i pametni satovi i ostala pomagala. I tu si možete zadati cilj, naprimjer često spominjanih deset hiljada koraka, zbog čega nećete odustati od šetnje dok ih ne prijeđete.

#6 Takmičite se s prijateljima/kolegama

Prijatelji, partneri, kolege… ne moraju biti samo dobar poticaj ako hodaju s vama. Možete I organizirati međusobno natjecanje u hodanju. Zadajte si kilometre koje morate odraditi, broj koraka, broj šetnji u sedmici.. Sve možete začiniti i sitnim nagradama kako bi motivacija bila još veća.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sanne Vloet (@sannevloet)

#7 Ako niste raspoloženi, u redu je preskočiti šetnju

Možda ste odlučili šetati pet dana u sedmici, ali taj peti dan baš vam se ne da. Možda ste umjesto do 17 radili do 19 sati i jednostavno ste preumorni. Možda vas boli glava. Možda samo ipak želite ostati pod onom dekicom. U redu je nekad preskočiti i isplaniranu aktivnost i idući put izaći u šetnju s dodatnom motivacijom. Jedna preskočena šetnja nikome neće nanijeti štetu. Potrudite se samo da se preskakanje ne pretvori u pravilo.

3 odlične vježbe za kućni trening koje daju brze rezultate

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.