Donosimo vam recept za ukusnu pitu od jagoda i trešnji

by | 6 Maja, 2024

Sezona jagoda i trešnji uskoro nam dolazi, a ovo ukusno i svima omiljeno voće prepuno je antioksidansa i vitamina. Kako bi zasladili nadolazeće dane donosimo vam recept za ukusnu pitu od jagoda i trešnji koju ćete voljeti

Pita od jagoda i trešnji

Sastojci za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 200 g maslaca
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 250 g svježih trešanja (bez koštica)
  • 200 g svježih jagoda
  • 2 žlice limunovog soka
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanillin šećer
  • 2 žlice gustina

Način pravljenja:

Trešnje i jagode prvo trebate oprati, očistiti te prepoloviti. Trešnje i pola jagoda stavite u lonac sa šećerom i limunovim sokom da se kuhaju na laganoj vatri. To zajedno kuhajte nekoliko minuta dok voće ne pusti sok. Potom izvadite voće i u sok umiješajte gustin. Kuhajte par minuta dok se sve ne zgusne, pa u smjesu vratite kuhano voće i dodajte ostatak svježih jagoda.

Sve sastojke za tijesto umijesite rukama, pa ostavite da odstoji u frižideru barem jedan sat. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Tijesto podijelite na dva dijela te razvaljajte. Kalup premažite maslacem, pa ga obložite jednom polovicom tijesta i pecite 10-ak minuta na 180 stepeni. Na lagano pečeno tijesto dodajte potom voćni nadjev, a drugu polovicu tijesta izrežite u široke trake pa ih slažite na nadjev.

Pitu pecite još 20-25 min na 180 stepeni, odnosno dok ne poprimi lijepu boju i dok počne mirisati. Kada se pita malo ohladi, pospite je šećerom u prahu. Ovaj desert možete dodatno zasladiti te ga poslužiti uz kuglu sladoleda od vanilije.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images