Evo kako ishranom možete pobijediti alergiju na polen

by | 1 Maja, 2024

Kako bi pobijedili alergiju na polen važno je da vodite računa o svojoj ishrani. U nastavku donosimo nekoliko namirnica koji će vam u tome pomoći

Alergija na polen jedna od najrasprostranjenjih alergija. Stoga treba izbjegavati izlazak napolje kada je koncetracija polena u zraku najviša, a to je upravo za vrijeme sunčanih suhih i vjetrovitih dana. Također, pripreme za sezonu alergije su itekako bitne počevši s jačanjem imuniteta.

Raznovrsna ishrana je jedan od najbitnijih preduslova za to, jer se njegovi dijelovi obnavljaju upravo kroz kvalitetne nutrijente iz kvalitetnih namirnica.

Citrusi

Narandža sadrži blizu 100 mg, a veći grejfrut preko 110 mg vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Preporučuju se i limun i mandarina.

Bobičasto voće

Kvarcetin koji se nalazi u bobičastom voću ublažava simptome alergije tako što blokira oslobađanje histamina.

Jogurt i kefir

Namirnice s probioticima podstiču tijelo na proizvodnju određenih bijelih krvnih ćelija i antitijela, kao i mnogih faktora rasta koji su važni za sprečavanje preteranih reakcija tijela na alergene. Prema istraživanju pokazalo se da ljudi koji su konzumirali dvije šolje (500 ml) jogurta dnevno tokom četiri mjeseca, imali su upola manji nivo histamina u krvi i manje simptoma alergijske groznice. Osim toga, ako trudnice redovno jedu hranu koja sadrži probiotike, kao što je jogurt, njihova djeca će biti manje podložna alergijama.

Masna riba

Mnoge namirnice koje pomažu ublažavanju simptoma alergija djeluju tako što smanjuju upalne procese ili jačaju imunitet. Među njima je masna riba sa velikom količinom omega-3 masnih kiselina. Istraživanja su pokazala da djeca koja rano počnu da jedu ribu u kasnijem dobu imaju manju mogućnost od alergijskih reakcija. Istraživanje je također pokazalo da osmogodišnjaci koji su konzumirali ribu najmanje jednom sedmično bili su 80 posto manje podložni alergijama na polen. Ako djeca nisu ljubitelji ribe, dobra alternativa su orasi, i to 30 grama ili sedam do osam oraha dnevno. Takođe, dobre su sjemenke lana, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Kivi

Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći ljudima s blažim oblicima histaminske intolerancije. Uz kivi i citruse, odličnan izvor vitamina C je i paprika.

Ananas

Istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu, primjerice u obliku voćne salate.

Bijeli luk

Ovaj moćan prirodni lijek jača imunitet i smanjuje broj slučajeva alergijskog rinitisa. Najbolje je koristiti sveži bijeli luk kao začin, a možete ga isjeckati na manje komadiće i gutati ih kao tablete.

Luk

Bogat je kvarcetinom koji spriječava oslobađanje histamina, te smanjuje upalu. Pospješuje i vitamin C, a stabilizuje i ćelijske membrane, pa manje reaguju na alergene.

Zobena kaša s voćem savršen je recept za zdrav početak dana

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty