Balističko istezanje: Fokus na zagrijavanju prije treninga

nov 21, 2020 Fitness

Zagrijavanje je obavezno prije svakog treninga jer u suprotnom rizikujete nezgodne povrede mišića. Balističko istezanje u tom pogledu predstavlja istezanje fokusirano na zagrijavanju koje uključuje brze i nagle pokrete za povećanje fleksibilnosti. Sportisti ovaj vid zagrijavanja koriste za povećanje snage svojih mišića i opsega pokreta.

Da li je bezbjedno za one koji se ne bave aktivno sportom?

Balističko istezanje produžava iliti prisiljava dio vašeg tijela izvan njegovog opsega pokreta. To se postiže odbijanjem i korištenjem impulsa hiper-produženog istezanja. Balerine, košarkaši i drugi sportisti izvode balističko istezanje kako bi poboljšali fleksibilnost svog tijela i zamah u skoku. Ispostavlja se da je balističko istezanje opasno za osobe koje se ne bave aktivno sportom. Ono može prouzrokovati povrede i slabost u mišićima, napetost u tetivama pa čak i pucanje mišića. Umjesto toga, osobama koje se ne bave aktivno sportom preporučuje se statično zagrijavanje.

Koje su opasnosti prekomjernog balističkog istezanja?

Balističko istezanje može biti korisno za aktivne sportiste, koji znaju svoje granice. Takođe nekoliko studija pokazuje da balistička istezanja mogu da uzrokuju slabost tetiva, a da dugotrajno stvaraju neravnotežu kvadricepsa tetiva. Ove studije takođe navode da je statičko istezanje korisnije za povećanje fleksibilnosti tetiva od balističkog istezanja. Osim toga statičko istezanje eliminiše pojavu bola u mišićima nakon vježbanja, što nije slučaj u pogledu balističkog istezanja. Razlog tome je što se senzori mišića povlače unazad kada se mišići istegnu izvan njihovog normalnog opsega pokreta. Senzori to čine kako bi spriječili povrede mišića usljed prekomjerne napetosti.

magazin.novosti.rs

kasto80/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.