Kako carski rez utiče na promjene u tijelu i fitness režim?

by | 11 Maja, 2022
carski rez i promjene u tijelu fitness rezim

Kako carski rez utiče na promjene u tijelu i fitness režim pitali smo Tanju Umićević, diplomiranu fizioterapeutkinju (@pain_free_fizio)

Tokom trudnoće, majke se čuvaju, ne rade teške poslove, a to dovodi do atrofije mišića, koji postaju slabiji. Uz to, carski rez je vrlo specifičan operativni zahvat, tokom kojeg se reže nekoliko slojeva tkiva (koža, vezivno tkivo, mišići), da bi porod bio moguć. Ušivanje razrezanih tkiva, za centralni nervni sistem, predstavljaju ozbiljnu traumu, pa je potreban duži vremenski period da tijelo majke zacijeli (ozdravi).

Carski rez i promjene na tijelu

Osim toga, carskim rezom se narušava direktna veza između mišića, koji čine stabilnu jezgru vašeg tijela, a koja obuhvata sklop mišića od dijafragme (primarnog mišića za disanje), pa sve do mišića karličnog dna, čime se narušava funkcionalna stabilnost u centralnom dijelu tijela.

Sve ovo dovodi do osjećaja slabosti u predjelu stomaka, a nerijetko i do bolova u leđima. Jedini način da se riješite navedenih problema jeste ciljani oporavak uz pomoć fizioterapeuta, a kasnije i ciljano jačanje mišića pod nadzorom kvalifikovanih trenera.

“Osim različitih slojeva tkiva, carskim rezom se prerežu i određeni nervi, što znači da će protok informacija u tijelu biti narušen. S obzirom da je prerezano i ušiveno nekoliko različitih slojeva tkiva, kroz proces zarastanja, stvara se ožiljno tkivo, koje je slabije inervirano, pa se nerijetko dešava da se gubi osjećaj na dodir ili da se poveća osjetljivost u tom dijelu tijela”, objašnjava Tanja.

Carski rez i fitness režim

Usljed svoje rigidnosti, tvrdoće, nefleksibilnosti, ožiljak od carskog reza nerijetko ograničava pokretljivost tijela, zbog čega savijanje prema naprijed, podizanje ruku iznad glave podizanje djeteta s poda, može biti otežano. Uz to, porod vrlo često za posljedicu ima dijastazu.

Zbog svega gore navedenog, naučno je verifikovana veza između carskog reza i bolova u leđima, problema u funkcionisanju mišića karličnog dna, inkontinencije, narušenog obrasca disanja, drugih problema u funkcionalnosti stabilne jezgre vašeg tijela.

Ako zbog poroda carskim rezom osjećate slabost u stomaku i bolove u leđima evo koje vježbe možete izvoditi…

#1 Vježba disanja

Lezite na leđa, noge savijte pod 90 stepeni, a potkoljenice udobno smjestite na neku stolicu. Jednu ruku stavite na vrh grudnog koša, a drugu ruku u predjelu donjeg stomaka. Udišite i izdišite na nos. Pri tome, vodite računa da udisaj traje četiri sekunde, nakon čega pravite pauzu od četiri sekunde.

Otkrijte i koji su to… Fitness trendovi budućnosti

Nakon toga, izdišete četiri-šest sekundi, nakon čega pravite pauzu od četiri sekunde, prije nego krenete s novim udisajem. Tokom disanja, nastojte da se abdomen širi u svim smjerovima. Napravite šest-osam udisaja/izdisaja.

#2 Most

Lezite na leđa, koljena savijte pod 90 stepeni, dok su vam stopala na podu, u širini ramena. Stegnite mišiće stražnjice, odgurnite se nogama od poda, i to cijelom površinom stopala, tako da se kukovi kreću prema plafonu sve dok vaša ramena, kukovi i koljena ne budu u liniji. Vodite računa da vam koljena ne “bježe” prema vani. Kontrolisano se vratite u početnu poziciju. Uradite osam do 10 ponavljanja.

#3 Mrtva buba

Lezite na leđa, s rukama ispruženim prema plafonu, nogama odvojenim od poda, koljenima i kukovima savijenim pod 90 stepeni. Pokušajte angažovati mišiće stomaka, tako što ćete donja rebra što više približiti prednjoj strani kukova.

Pročitajte i… Body awareness: Kako pojačati vezu sa sopstvenim tijelom?

Nastojeći da ne gubite tenziju u predjelu stomaka, spuštajte naizmjenično pete prema podu, uz zadržavanje pregiba od 90 stepeni u koljenu. Ponovite osam do 10 puta s obje noge.

#4 Primicači / aduktori

Lezite na leđa, koljena savijte pod 90 stepeni, dok su vam stopala na podu, u širini ramena. Između koljena stavite manju loptu, presavijen peškir ili nešto slično. Pokušajte angažovati mišiće stomaka, tako što ćete donja rebra što više približiti prednjoj strani kukova. Nastojeći da ne gubite tenziju u predjelu stomaka, stegnite mišiće stražnjice, a unutrašnjom stranom bedara jako stegnite loptu/peškir. Uradite osam do 10 ponavljanja.

ljepotaizdravlje.ba

GeorgeRudy / iStock via Getty Images Plus