Kako ublažiti upalu mišića poslije treninga?

by | 19 Aprila, 2022
kako ublaziti upalu misica poslije treninga

Konačno ste se pokrenuli, ali vas poslije treninga muči upala mišića?! Evo kako ublažiti tu negativnu “posljedicu” aktivnog života…

Koliko god je prije treninga važno da se zagrijete, toliko je bitno da se poslije vježbanja posvetite hlađenju mišića. Lagano disanje i otkucaje srca treba vratti u normalu, a fitness stručnjaci objašnjavaju četiri načina na koje možete ublažiti upalu mišića poslije treninga.

Kako ublažiti upalu mišića poslije treninga?

Fitness entuzijasti preporučiće vam jednu od ove četiri stvari; masažu, pravilnu ishranu, aktivno hlađenje i pravilnu hidrataciju.

Masaža

Prema istraživanju, masaža ima broje dugotrajne pozitivne efekte i može umanjiti upalne procese koji usporavaju proces oporavka.

Pročitajte i… Trening poslije pauze – zašto je tako težak?

Pravilna ishrana

Proteini su potrebni za oporavak i obnovu mišića, ugljeni hidrati su gorivo za trening, a zdrave masti za zagrijavanje zglobova, prenosi 24sata.hr. Zbog toga je vrlo bitno uravnoteženo se hraniti prije i nakon treninga.

Aktivno hlađenje

Prije treninga se treba zagrijati, a nakon treninga dopustiti mišićima da se ohlade. To vraća disanje i otkucaje srca u normalu. Umjesto da samo legnete, neka to bude aktivno hlađenje, poput istezanja. Tako održavate zdravu cirkulaciju i ublažavate upalu mišića.

Pročitajte i… Poslije treninga – Zašto je istezanje važno?

Pijte puno vode

Voda je ključna za oporavak mišića. Ona održava zdravu cirkulaciju tvari kroz organizam, smanjuje upalne procese, pomaže kod izbacivanja štetnih tvari i dostavlja nutrijente do mišića. Ako ne pijete dovoljno vode ne samo da će upala biti bolnija nego i dugotrajnija, piše Pinkvilla.

ljepotaizdravlje.ba

Artem Peretiatko / iStock via Getty Images Plus