Plogging je novi fitness trend – evo o čemu je riječ

by | 11 Aprila, 2022
Plogging je novi fitness trend

Plogging, sve popularniji oblik fizičke aktivnosti koji je stigao iz Švedske, a koji spaja trčanje i prikupljanje smeća jako nas je razveselio. 

Raduje nas i činjenica da se polako, ali sigurno širi cijelim svijetom.

Termin plogging, odnosno originalno “plogga”, smislio je Erik Ahlström, skijaš i trail trkač koji je grupu Plogga pokrenuo 2016. godine. Unazad nekoliko godina, plogging se iz Stockholma počeo širiti svijetom, pa danas tako postoje brojni trkači i rekreativci koji na svojim standardnim rutama čine i dobro za planetu. Ahlström danas organizuje plogging turneje širom svijeta, a popularnost ovog zanimljivog i ekološki osviještenog oblika trčanja dokazuju i brojne plogging zajednice koje niču izvan Švedske.

Kako izgleda plogging?

Kao što sama definicija daje do znanja, plogging je vrlo jednostavan. Ono što vam treba jesu vaša regularna fitness odjeća, dobre patike te zaštitne rukavice i kesa za smeće. Dok trčite, gledajte stazu ili ulico po kojoj trčite te pokupite u svoju kesu smeće na koje nailazite. Kad ispunite kesu prikupljenim smećem, odložite je u za to određene kante za smeće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plogga (@plogga)

Ko može biti plogger?

Plogging je namijenjen svima, bez obzira na dob. Naravno, osim trčanja, smeće možete sakupljati i u šetnji, vozeći bicikl, planinareći… Neki smeće prikupljaju čak i na paddle boardu, što je svakako pohvalno imajući na umu da su mora prepuna smeća koje je pogubno za biljni i životinjski svijet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plogga (@plogga)

Koristi plogginga za tijelo

Mada ne postoje službene naučne studije, jasno je kako trčanje začinjeno pravilnim saginjanjem, ali i stajanjima za prikupljanje smeća, može povećati potrošnju energije, kako otkriva Brent Ruby sa Univerziteta Montana za BuzzFeed. “Samo naginjanje može malo promijeniti ukupnu potrošnju energije”, rekao je Ruby, dodajući: “Aktivacija različitih mišića koji se ne aktiviraju trčanjem je stvarna korist.”

Naravno, postoji velika mogućnost da plogging već radite, a želite li se još više angažovati, slobodno pretražite hashtag #plogging na Instagramu i inspirišite se brojnim pojedincima koji su ovaj trend shvatili ozbiljno. U slučaju da se ne osjećate ugodno dirajući smeće, “ploggeri” objašnjavaju kako će vas jednokratne rukavice zaštititi, no potrebno ih je nositi baš uvijek, nezavisno od godišnjeg doba. Mnogi će takođe reći kako ovakav doticaj s odbačenim smećem nije ništa drugačiji od diranja proizvoda na policama prodavnica.

Tekst originalno objavljen na www.ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.ba

doble-d / iStock via Getty Images Plus