Stay fit: 4 osnovne vježbe koje vas održavaju zdravima i mlađima

Vježbanje, vježbanje, vježbanje - već i papagaji na grani znaju koliko je to dobro za zdravlje organizma, posebno na dugoročne staze. Ako, pak, niste taj tip i još uvijek se ne možete pokrenuti na redovno vježbanje, onda bar pokušajte sa ovim baznim vježbama koje možete izvoditi u svom domu i za koje vam ne treba više od 15 minuta.

by | 10 Maja, 2021

Nedavno istraživanje napravljeno na prestižnom univerzitetu Harvard definiralo je nekoliko osnovnih vježbi koje bismo trebali ponavljati svaki dan neovisno o godinama, kondiciji, formi i ostalim faktorima, a s ciljem unaprjeđenja generalnog zdravlja i usporavanja procesa starenja.

Aerobik

Ako spadate među one koji već na stepenicama prvog sprata hvataju dah, aerobik je nešto što pod hitno trebate uvesti u  svoju dnevnu rutinu. Osim što će napraviti čuda za vašu fleksibilnost, koordinaciju i orjentaciju, aerobik će ojačati vaše srce i pluća jer će poboljšati izdržljivost i bolje opskrbljivati vaše mišiće krvlju. Prema spomenutom istraživanju preporučena sedmična doza aerobika je 150 minuta.

Vježbe snage

Vježbe poput trbušnjaka i sklekova važne su za otpor mišića kojeg prirodno gubimo s godinama. Uz to pomažu kontrolirati težinu, stimuliraju rast kostiju, unaprjeđuju držanje i ravnotežu te pomažu s bolovima u leđima i zglobovima. Za vidljive rezultate dva do tri puta sedmično uvrstite vježbe snage u svoj režim vježbanja.

Istezanje

Vježbe istezanja trebale bi se naći na vašem dnevnom rasporedu čak dva do tri puta, i to kako bi razvili fleksibilnost mišića i tetiva koji s godinama gube svoju elastičnost. Za svakih dva sata provedenih sjedeći ispred kompjutera trebalo bi odraditi 30-minutno istezanje. Znamo da zvuči puno, ali vjerujte Harvardovim stručnjacima kad vam kažu da ako uvrstite istezanje u svoju rutinu, primijetit ćete ogromnu razliku i osjećati se puno bolje.

Vježbe za ravnotežu

Vježbe poput tai chija ili joge pomažu nam da budemo fokusirani, otporniji na stres i da imamo bolju ravnotežu. Osim toga, poradit će na fleksibilnosti vaših zglobova i mišića nogu. Ne morate odmah početi dubiti na glavi, ali pronađite malo vremena svaki dan za  igranje s vlastitom ravnotežom.

elle.hr

LightFieldStudios/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.