Hladna krema servirana u kori limuna je desert koji je zaludio društvene mreže

by | 30 Jula, 2023

Internet je poludio za ovom kremom od limuna, a tako je jednostavna za pripremu da vjerujemo da je zanimljivost zapravo u serviranju

Posset se tokom godina u kulinarstvu pretvorio u ukusnu panna cottu ili desert poput pudinga, s oporim okusom limuna. A za razliku od panna cotte ili pudinga, u ovom receptu nema ni brašna, niti želatine. Reakcija vrhnja i soka od limuna ono je što zgušnjava ovu kremu. Najljepši dio posseta od limuna je to što je tako jednostavan – ima samo tri sastojka i treba maksimalno 20 minuta da ga pripremimo.

Sastojci:

  • 4 limuna
  • 600 ml gustog vrhnja za šlag
  • 200 g šećera

Priprema:

Naribajte koricu limuna, a limune zatim prepolovite po dužini. Pulpu pažljivo izdubite viljuškom, nasjeckajte i ocijedite sok kroz sito. Stavite vrhnje u veliki lonac sa šećerom i lagano zagrijavajte uz miješanje dok se šećer ne otopi. Pustite da lagano kuha nekoliko minuta. Ugasite vatru i umiješajte limunovu koricu i sok. Kuhajte još malo (bez da zakipi i uz miješanje) dok se krema ne zgusne. Podijelite polovice limuna, ohladi na sobnu temperaturu, zatim pažljivo pokrijte i hladite najmanje 3 sata ili preko noći.

https://www.ljepotaizdravlje.ba/zdravlje/pavlova-s-narandzom-osvjezavajuca-je-verzija-omiljene-slastice

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram