Bez ovih namirnica možete da zaboravite na gubitak kilograma

by | 18 Novembra, 2020

Možda mislite da je najbolji način da smršate drastično smanjenje količine hrane koju jedete. To je samo djelimično tačno.

Osim same količine, na stvaranje masnih naslaga utiče i vrsta namirnica koje konzumiramo. Kad smo gladni, postajemo nervozni i razdražljivi, a često se sve završi tako što otvorimo kesicu čipsa ili pojedemo daleko više nego što nam je potrebno.

Koje namirnice su najbolje za mršavljenje?

Treba birati ono što ne sadrži previše kalorija, ali čini da želudac bude pun. Drastičan pad šećera u krvi dovodi do malaksalosti i pada nivoa energije, pa organizam osjeća potrebu da je što prije nadoknadi. Kako onda ostati sit, a vitak?

Svježe povrće

Mnogi nemaju naviku da svakodnevno jedu svježe povrće, a upravo je ono idealno za one koji vode računa o svom zdravlju i težini. Ne samo što sadrži ključne vitamine, minerale i fitohemikalije, pa direktno utiče na imunitet, već je zahvaljujući vlaknima najpoželjniji sastojak dijete.

Svježe povrće trebalo bi jesti najmanje dva puta u toku dana, a idealno bi bilo da uvijek kombinujete nekoliko različitih vrsta (npr. salata od luka, paprike i paradajza). Svježe povrće u ishrani treba da bude najzastupljenije.

Getty via Guliver

Namirnice za mršavljenje

Proteini

Jaja, piletina, riba i mahunarke zasitiće vas zahvaljujući proteinima. Da ne biste ogladneli samo sat vremena od završetka obroka, potrudite se da redovno na tanjiru imate neku od tih namirnica. One su važne za zdravlje mišića, kostiju i tkiva, ali i za pravilan rad sistema za varenje.

Integralne žitarice

Zaboravite na pekaru i raznovrsna peciva i hljebove koji se prave od bijelog brašna. Osim što ćete poslije njih brzo da ogladnite, brzo ćete se i udebljati, a to je ono što želite da izbjegnete. Odaberite proizvode od cijelog zrna, a dobar izbor biće zob, kinoa ili integralna riža.

Orašasti plodovi

Kikiriki, badem, lješnik i orasi su, kao i ostali orašasti plodovi, visokoproteinske namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline. Izuzetno su hranljivi, pa ih treba jesti svakodnevno, ali umjereno (zbog velikog procenta masti).

lepotaizdravlje.rs

Getty via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.