Dijeta, u (bilo kojem) roku

by | 16 Februara, 2011

Bliži se Nova godina a vi ne možete da uđete u haljinu koju ste kibicovali… imajte na umu sljedeće: kada želite da smršate, a imate ograničen rok za to, morate da izvučete maksimum iz svakog trenutka – bilo da se radi o deset dana ili o šest mjeseci!

Važni događaji u životu, kao što su proslava godišnjice mature, vjenčanje najbolje prijateljice, ljetovanje…, obično su glavni motiv da dotjeramo izgled. Istovremeno nas hvata panika, jer smo ograničeni rokom. No, eksperti nas uvjeravaju da je moguće pronaći razuman način ishrane i fizičkih aktivnosti koji će nas dovesti do cilja.


Ako imate… 10 dana

Realan cilj: Ako želite da uđete u tijesnu suknju ili farmerke, sasvim je realno da ćete u ovom periodu moći da ostvarite cilj. Za deset dana je moguće izgubiti do 2 kg, jer se to najviše odnosi na tečnost u organizmu.

Hrana
Nemojte da gladujete. Najbolji recept za relativno brzo mršavljenje jeste da svakodnevno unosite 1.200 nutritivno vrijednih kalorija.
Jedite kod kuće. Pridržavanje striktnog režima ishrane nije ostvarivo ako često jedete izvan kuće.
Očistite organizam. Imate dvije opcije – započnite ili završite desetodnevni program mršavljenja postom na bazi sokova ili nekog preparata za detoksikaciju organizma. Tako ćete se brzo osloboditi bar još jednog kilograma. Današnji preparati na bazi voća, povrća i jezgrastog voća su efikasni i bezbjedni za zdravlje.
Izbjegavajte prerađene namirnice. Ako su vam lice i stopala često natečeni, to znači da imate problem sa zadržavanjem tečnosti u organizmu. Zato se odrecite konzervisane hrane, gaziranih napitaka i svega što sadrži bijelo brašno, šećer i so (prvenstveno bijeli hljeb, pečene namirnice, keks, čips i druge grickalice). Svaki gram ovih ugljenih hidrata može da veže do 5 g vode. Oslobodite se viška tečnosti. To možete da uradite pomoću prirodnih diuretika (zeleni čaj, limun, krastavac, peršun, šparoge, listovi maslačka). Takođe, konzumiranje neograničenih količina povrća i voća dnevno i obavezno pijte osam do deset čaša vode dnevno!

Vježbe
Nemojte da se znojite. Nijedna fizička aktivnost ne može da izmijeni vaše tijelo za sedam i po dana. Štaviše, intenzivne vježbe mogu da stimulišu apetit. Ipak, radi održavanja morala i motivisanosti, a i skretanja fokusa sa hrane, potrudite se da budete aktivni tokom sedmice. Šetnja, plivanje i yoga su najbolje opcije.

Ako imate… od 4 do 6 sedmica

Realan cilj: Gubitak od 3 do 6 kg.

Hrana
Zagrijte se. Detoksikacija sokovima na početku šestosedmične dijete može da bude odlična motivacija: kada brzo oslabite kilogram ili dva, šest sedmica će vam djelovati savladivo. No, neophodno je da imate precizan plan za nastavak ovog programa.
Neka bude jednostavno: Dnevno unosite od 1.200 do 1.500 kalorija kroz raznovrstan jelovnik koji ne zahtijeva mnogo razmišljanja niti truda za pripremu, a omogućava vam da se družite (da, dozvoljena je poneka posjeta restoranu!) Eksperti zato predlažu “zelenobijelu” dijetu: bijela riba, bjelanca, tofu, bijelo pileće meso i bijelo i zeleno povrće, kao što su karfiol, zelena mahuna, špinat, salata, šparoge.
Vodite dnevnik. Evidentiranje baš svakog zalogaja koji pojedete u toku dana vjerovatno djeluje kao teška obaveza. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da osobe koje to rade gube više kilograma od onih koje to ne rade.
Razbijte monotoniju. Rigorozno umanjenje količine hrane može da vodi u potpuni gubitak kontrole. Isplanirani desert može da bude baš ono što vam je potrebno da izdržite program dijete. Eksperti kažu da sebi možete dopustiti 100 kalorija viška dnevno ili 600 tokom sedmice. To može da bude komadić ili dva čokolade dnevno, ili jedna pljeskavica u lepinji za vikend – nikako i jedno i drugo!

Vježbe
Dodajte kalorije. Umjesto da uskraćujete sebi 500 kalorija, možete da ih smanjite za 300, a da 200 utrošite fizičkim aktivnostima. Za brzo trošenje najvećeg broja kalorija najbolji je intervalni trening – naizmjenični jogging i sprint.
Ojačajte mišiće. Nakon mjesec dana treninga dva puta sedmično, uspjećete da oblikujete mišiće do izvjesne mjere, što će svakako doprinijeti boljem izgledu.

Ako imate… od 4 do 6 mjeseci
Realan cilj: Gubitak od 9 do 11 kg u ovom periodu je sasvim objektivan. Štaviše, za pola godine moguće je izgubiti i 18 kilograma, bez posljedica po zdravlje. Naravno, sve zavisi od startne osnove. Takođe, imajte na umu da što ste bliži idealnoj (ciljanoj) težini, time se ona teže gubi.

Hrana
Kombinujte. Kao i u šestosedmičnom planu mršavljenja, držite se jednostavne ishrane sa što manje prerađenih namirnica, kao i onih sa oznakama “diet”, “lite” i sa smanjenim brojem kalorija. Osmislite opšti plan ishrane, a onda uključujte određene namirnice. Na primjer, protein i voće za doručak; protein i salata za ručak; protein i voće za užinu; protein, povrće, salata i integralne žitarice za večeru. Držite se ovog plana i stići ćete do tačke kada više nećete morati da razmišljate o ishrani.
Vratite se na pravi put. Ukoliko držite dijetu pola godine, neizostavno ćete pokleknuti, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri i natjera da odustanete. Ne smijete da vezujete raspoloženje za hranu.

Vježbe
Praktikujte vježbe koje vam se sviđaju. Kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, lični afiniteti su presudni. Ako ne volite da trčite ili vježbate u grupama, bavite se onim što vam se sviđa. Najvažnije je da vježbate svake sedmice, a sami odredite intenzitet i učestalost treninga.
Ubrzajte rad srca. Ukoliko niste uključili kardio vježbe u svoj program mršavljenja, obavezno to uradite. Vježbe jačanja izgrađuju mišićnu masu koja olakšava mršavljenje, a kardio vježbe obezbjeđuju održavanje tjelesne težine.
Pravilna tranzicija. Nakon nekoliko mjeseci uspješnog držanja dijete i vježbanja, moraćete da isplanirate kako da održite postignute rezultate. Eksperti kažu da je svakodnevna provjera težine odlična prevencija gojenja. Takođe, možete očekivati da će vaša težina varirati u opsegu od 2,5 kg. Vremenom ćete shvatiti da vi već odavno ne držite dijetu, da je zdrava ishrana postala vaš način života.
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.