Kako se hranim: Nevena Pandža

by | 24 Decembra, 2021
Kako se hranim Nevena Pandza

Gošća rubrike Kako se hranim je magistrica nutricionizma Nevena Pandža koju pratimo na kanalu “Nutricioniziraj se”

Kanal @nutricionizirajse pokrenula je s ciljem povećanja svijesti o važnosti uravnotežene ishrane, ali i da bude podsjetnik da uživamo u hrani!

Kako se hranim: Nevena Pandža

Nevena Panžda je zaposlena u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i saradnica je brojnih poliklinika, udruženja, fitness i wellness centara. Već dugo bavi se edukacijama o ishrani, ali kaže da je teško reći kakvo je generalno znanje običnih ljudi o ovoj temi. Ipak, želja i potreba za razgovorom i učenjem o hrani u posljednje vrijeme bitno se povećava. Ona smatra i da treba razbijati mitove, zablude i strahove u vezi s hranom koji mogu narušiti i fizičko i psihičko zdravlje!

Šta vas najčešće pitaju u vezi sa ishranom?

Pitanje koje se uvijek negdje provuče je: “Da li kruh/hljeb deblja?” Ljude najviše zanima kako odabrati namirnice, te kako najbolje rasporediti obroke tokom dana, kako i od kojih namirnica napraviti obroke koji će nam dati sve potrebne nutrijente, da nas čini sitim i da bude prema našem cilju.

Gdje najčešće griješimo kada je hrana u pitanju?

Rekla bih da su nam najčešće greške neredovni obroci, monotona ishrana od istih namirnica, nedovoljan unos vode, izrazito nizak unos vlakana iz integralnih žitarica, voća i povrća te brzo jedenje. Spomenula bih i prekomjerni unos slatkiša, grickalica, sokova, alkohola i kofeinskih napitaka s dodacima. Radi svega navedenog dolazimo do sljedeće greške, a to su rigorozne restrikcijske dijete s interneta koje niti su zdrave niti su održive za normalno funkcionisanje čovjeka.

Pročitajte i… Hrana za mozak ili kako da unaprijedimo mentalno zdravlje

Postoji li neki univerzalni savjet kada je ishrana u pitanju, a da važi za sve bez obzira na dob, pol i zdravstveno stanje?

Trebamo težiti balansu, edukovati se o kvalitetu i raznolikosti namirnica, rasporedu obroka, porcijama. Ključ je u uključivanju, a ne u isključivanju namirnica.

Vrijeme je praznika, s bogatim trpezama. Imate li neki savjet kako da ne pretjeramo u iću i piću?

Jedite prema svom ritmu unosa hrane, ne preskačite doručak da biste mogli više pojesti za ručak. Trudite se da unos ukusne hrane rasporedite u porcije i podijelite s drugim ljudima. Ne vidim ništa loše u uživanju u prazničnoj trpezi, ali ne zaboravite na voćnu užinu, povrće u obliku priloga i salata, vodu. Kada jedemo polako i svjesno predjelo i glavni obrok, desert će nam ljepše sjesti na želudac. Uživajte!

Razgovarao: Siniša Vujanović

Cijeli intervju pročitajte u štampanom izdanju Ljepote&Zdravlja

ljepotaizdravlje.ba

Marko Jovančić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.