Namirnice za “hitno gašenje apetita”

by | 2 Januara, 2013

U borbi s viškom kilograma najveći neprijatelj uvijek je glad! Kada riješite da držite neku od dijeta, glad je uvijek tu da vas učini nervoznim, neraspoloženim, pa u takvom stanju često odustanete od prvobitne namjere.

Pošto je svaka dijeta izvjestan šok za organizam, često se dešava da imate i lažan osjećaj gladi, odnosno da su vam “gladne oči”. Predstavljamo vam listu namirnica koje je najbolje konzumirati u tom trenutku. Imaćete osjećaj sitosti, a zapravo unijećete minimum kalorija. Zovu ih i namirnice za “hitno gašenje apetita”!

Voda

Jedna čaša vode i 10 minuta strpljivog čekanja je jedna od opcija! Osjećaj gladi nestaće ili će se bar smanjiti.

Zeleno povrće

Kupus, brokoli, zelena salata, kelj… Imaju tako malo kalorija, da su one potpuno zanemarljive.

Jabuke

Biljna vlakna u jabuci suzbijaju glad. One također pokreću hormone koji suzbijaju apetit prije nego što se prejedete. Slobodno zagrizite najveću moguću jabuku iz činije i nemojte osjećati krivicu!

Banane

Regulišu varenje i imaju nizak nivo masnoće (na 100 grama banana ide 0,5 odsto masti). Prosiječna banana ima oko 90 kalorija, a osjećaj sitosti dođe jako brzo.

Kava

Od velike količine postaćete razdražljivi, ali jedna šoljica umjereno jake kave ubrzaće vaš metabolizam i odložiti osjećaj gladi.

Mlijeko

Žene koje su u PMS-u, pa su još i gladne, mogu biti ozbiljna prijetnja po okolinu. Zato je najbolje naterati ih da popiju šolju obranog mlijeka ili porciju mliječnih proizvoda. Jedna studija pokazala je da žene koje dvije nedelje prije menstrualnog ciklusa redovito piju mlijeko rjeđe konzumiraju nezdravu hranu, poput čipsa i hamburgera.

Pošto još uvijek ne postoji eliksir sitosti, ovom spisku, inače fantastičnih namirnica, dodaćemo jedno “ali” – glad će se ponovo javiti, ali ste je bar odložili. Napade gladi utolite nekim od naših prijedloga i trud se mora isplatiti! Kombinovanjem s fizičkim aktivnostima glad se još više odlaže, jer se tako zalihe masnoće pretvaraju u šećere koji odlaze u krv i čine vas sitim.