Stručnjakinja za začine otkriva – đumbir nije potrebno guliti!

by | 9 Novembra, 2021
đumbir

Upotreba đumbira u kuhinji najbolji je način da dodate okus baš svakom jelu, a stručnjakinja za začine otkriva da ga nije potrebno guliti!

Zdravstveni benefiti ovog mirisnog začina su brojni; ne samo da će poboljšati probavu već će i ublažiti upale. A ovo su sasvim dovoljni razlozi da ga koristite što češće. Pretpostvaljamo da kod korištenja svježeg đumbira polazite od pretpostavke da ga je prije upotrebe potrebno oguliti! I tako u smeću završi mnogo mirisnog svježeg začina! Izgleda da sve radimo pogrešno…

Najbolji način da ogulite đumbir?

Izgleda da je jedini tačan odgovor – ne treba da ga gulite uopšte. Dr Kanchan Koya, stručnjakinja za začine, otkriva da je “kora” đumbira jestiva, pa guljenje nije neophodno. Prema njenim riječima, u kori se nalazi “dvaput više korisnih polifenola nego u ‘mesu’ i – još važnije, bogatija je jedinstvenim i različitim spojevima.

Pročitajte i… Đumbir, mrva i karfiol za bolji imunitet

Budući da je kora pomalo vlaknasta, najbolje je koristiti u supama ili čaju – odnosno onda kada ćete jelo/napitak prije konzumacije procijediti, piše MindBodyGreen.

Ipak, za sve one kojima bi ta vlakna smetala – Koya prepopručuje da đumbir “ogulite” tako što ćete koru sastrugati kašikom. Tako ćete sačuvati više svježeg mirisnog začina nego kada biste upotrijebili nož ili peeler.

ljepotaizdravlje.ba

ChamilleWhite / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.