Doručak je najvažniji obrok u danu – od čega trebate odustati?

by | 08.09.2025
Getty Images Plus, samael334

Doručak je obrok na koji svi računamo, a odrasli smo uz mantru – doručak je najvažniji obrok u danu. Ali da li je zaista bitno koji prvi obrok unesemo u organizam, ili je važno samo doručkovati. 

Doručak je najvažniji obrok u danu

Brojne su prednosti i mane namirnica koje doručkujemo, a doručak sam po sebi ima impresivne zdravstvene benefite. Destini Moody, registrirana dijetetičarka u Top Nutrition Coachingu, nutricionistica i fitnes trenerica, kaže da kada je riječ o doručku, ne možemo samo zgrabiti bilo što što zvuči primamljivo i očekivati da ćemo se cijeli dan osjećati dobro. Pametni izbor hrane za stvaranje zdravog, uravnoteženog jutarnjeg obroka nužan je kako biste doista započeli dan na pravi način. To nije tako teško, uz par savjeta može postati jednostavno i lako.

Da pojednostavimo, omjer je slijedeći: pola vašeg tanjira treba biti ispunjeno voćem i povrćem, četvrtina cjelim žitaricama, a posljednja četvrtina nemasnim proteinima. Za doručak je važno da ima visok udio vlakana, a krucijalni su voće i povrće.

Doručak je najvažniji obrok u danu – namirnice koje nikada ne jedete ujutro

  • Slanina

Svinjski proizvod, ukoliko ga konzumirate, problematičan je iz nekoliko razloga. Sadrži masti koje mogu učiniti tijelo tromim i teškim i može utjecati na zdravlje srca kada se jede redovno. Dugotrajno povišen nivo holesterola može doprinijeti aterosklerozi – ili nakupljanju plaka na venama i arterijama – stanju koje se obično povezuje s kardiovaskularnim bolestima. Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije gotovo deset godina proglasila je prerađeno meso poput slanine kancerogenom hranom Grupe 1. Možete slaninu zmijeniti puretinom, koja će imati manje masti i bit će prerađena na zdraviji način.

  • Prženi hljeb

Iako je prženi hljeb nesumnjivo ukusan, možda se nećete osjećati puni energije nakon što ga doručkujete. „Rafinirani ugljikohidrati poput prženog hljeba štetni su ujutro jer im obično nedostaje vlakana“, objašnjava Moody. Ovi rafinirani ugljikohidrati nalaze se u bijelom hljebu koji se obično koristi za izradu tosta. Alternativa je da, koristeći hljeb od cjelovitih žitarica i mješavinu mlijeka i jaja bez rafiniranih šećera (pokušajte umjesto toga dodati malo meda), tako napravite tost i izbjegnete rizike bijelog hljeba. Kao prilog dodajte voće, i uživajte u zdravom ali ukusnom najvažnijem obroku u danu.

  • Prerađeni sok od narandže

Unatoč tome što je čaša soka od narandže temelj klasičnog doručka, prerađeni sok od narandže (i svi voćni sokovi) nije najbolji izbor. Neki voćni sokovi mogu imati niže količine mikronutrijenata zbog obrade koju prolaze i dužine vremena koje stoje na policama. Moody predlaže da umjesto soka, jednostavno pojedete voće, u ovom slučaju narandžu.

  • Aromatizirani jogurt

Jogurti s okusom mogu sadržavati šokantno velike količine dodanog šećera i minimalno pravog voća. Rješenje je ovdje jednostavno, samo posegnite za običnim jogurtom i dodajte svoje narezano voće i možda malo meda za dodatnu slatkoću.

  • Šećerne žitarice

Iako mnogi od nas možda imaju lijepe uspomene na biranje svojih omiljenih slatkih žitarica prije škole, ove opcije nisu optimalne ako želimo biti spremni za dan koji je pred nama. To je zbog dvostrukog učinka koji ove žitarice pružaju, budući da imaju malo vlakana i vrlo puno dodanog rafiniranog šećera. Srećom, postoji puno opcija s visokim udjelom vlakana i proteina napravljenih od minimalno prerađenih cjelovitih žitarica.

  • Tost s maslacem

I naša posljednja hrana za doručak u kojoj ćemo povremeno uživati je tost s maslacem. Iako brz, utješan i pristupačan, bijeli tost s maslacem neće vas dugo držati sitima zbog nedostatka vlakana i proteina. Čak ni masnoća koju sadrži iz maslaca neće biti dovoljna da vas dugo zasiti. Predlažemo tost s avokadom na hljebu od cjelih žitarica sa sjemenkama kao savršenu zamjenu, jer nudi vlakna, proteine i nezasićene masti zdrave za srce kako biste se osjećali sito do ručka.

ljepotaizdravlje.ba

Getty Images Plus, samael334