Tart sa bijelom čokoladom i malinama kojem je teško odoljeti

by | 21 Augusta, 2023

Bijela čokolada i maline idealan su spoj koji donosi divan desert uz minimalno truda

Ne vjerujemo da postoji bolja stvar od fine, kremaste, osvježavajuće pite kojoj nije potrebno čak ni pečenje. Upravo zato smo ostali oduševljeni malim tartom s kremom od bijele čokolade i svježim malinama. Na profilu food blogerice Lamije Trešnjo, poznatije kao @cherryontop_lt  pronašli smo recept koji ćete rado praviti ovih dana.

Sastojci:

Kora:

– 300 g mljevenog keksa
– 130 g putera
– 1 kašika šećera u prahu
– 1-2 kašike mlijeka (po potrebi)

Malina fil:

– 400 g malina
– 100 ml vode
– 1 kašika šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 kašike gustina

Bijeli fil:

– 200 ml slatke pavlake
– 200 g bijele čokolade
– 200 g krem sira

Priprema:

1. Puter istopiti, pa dodati svim ostalim sastojcima. Smjesa ne smije biti suha, tako da po potrebi možete dodati još mlijeka. Utisnuti smjesu u kalup promjera 26 cm.
2. Maline i šećere staviti na vatru da kuhaju oko 3 minute. Zatim vodu i gustin pomiješati, te dodati smjesi, miješati konstantno dok se ne zgusne. Preliti preko keksa. Ostaviti u frižider kratko da se stegne.
3. Slatku pavlaku staviti na vatru i pustiti da dođe do vrenja, dakle ne treba proključati. Skinuti sa vatre, dodati čokoladu i krem sir, miješati dok se sve ne istopi i sjedini. Preliti preko fila od malina.
4. Ako želite da prošarate tart, ostavite malo fila od malina, pa ga dodajte preko bijelog fila i lagano čačkalicom pravite šare. Uvijek možete dekorisati i na neki drugi način.
5. Ostaviti u frižider par sati da se stegne, a najbolje bi bilo preko noći. Uživajte!

Pavlova s narandžom osvježavajuća je verzija omiljene slastice

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.