Izađite u prirodu i pobijedite meteoropatiju!

by | 3 Septembra, 2022

Svima nam je poznata rečenica: “Bit će kiše, bole me sve kosti”  i zaista, zapitali smo se koliko vrijeme utječe na naše duševno i fizičko stanje, šta je zapravo meteoropatija i može li se liječiti, odnosno spriječiti?

Ko su meteoropati?

Meteoropat je iznadprosječno sklon promjenama raspoloženja, bolovima ili raznim oblicima nelagode neposredno prije nego što nastupe klimatske varijacije, a tegobe mu popuštaju istovremeno s prestankom tih okolnosti. Uobičajeni simptomi meteoropatije uključuju razdražljivost, napetost, nesanicu, potištenost, malodušnost, tjelesnu slabost ili bolove. Meteoropatske tegobe najčešće se javljaju za vjetrovitih ili olujnih epizoda, praćenih padom atmosferskog tlaka, kišom, vlagom i oblačnim vremenom.

Pročitajte i… Hodanjem do fit linije uz trikove koje morate isprobati…

Neke osobe osjetljive na promjene vremena mogu se osjećati umornije, ali ipak teže zaspu i slabije spavaju. Druge postaju tjeskobne i napete kad se vjetar pojača ili im opada raspoloženje kad je oblačno i kišovito. Trećima se pojačavaju bolovi u kritičnim dijelovima tijela, posebno zglobovima, ili ih pogađaju napadi migrene, astme ili alergije.

Prirodni načini da se izborite sa meteoropatijom

Prirodne pojave najbolje je liječiti na prirodan načinm,  zar ne? Evo nekih prirodnih tretmana koji će vam pomoći da se izborite sa svim onim simptomima od kojh jedan meteoropata može da  boluje.

Glavobolja i vrtoglavica

Glavobolja uslijed promene vremena nastaje kao posljedica sužavanja ili širenja krvnih sudova , što sve zavisi od promjene vazdušnog pritiska, ali i od temperature vazduha. Onda kada vas boli glava, nemir i razdražljivost su zagarantovani.

Šta vam preostaje?

Čini se da je najbolje pokoriti se želji i potrebi organizma u tom trenutku – odspavati partiju i pustiti tijelo da se odmori.

Ipak, nismo uvijek u toj situaciji.  Recimo onda kada smo na poslu ne možemo sebi dozvoliti spavanje, a vrijeme vas nemilosrdno boli. U tom slučaju nam može pomoći čaj od matičnjaka ili utrljavanje eteričnog ulja lavande koje opušta i smanjuje napetost i glavobolju u isti mah.

Ponekad je dovoljno piti dosta vode i omogućiti tijelu da se klimatizuje na taj način. Ukoliko to ne pomaže, a često na ovaj način reagujete na meterološke uslove, imajte pri ruci lijek protiv bolova.

Vježbajte. Ubrzajte protok krvi kroz tijelo i omogućite bolju cirkulaciju krvi do glave.

Izađite u prirodu

Stručnjaci savjetuju da se mrzovoljnost najbolje riješava šetnjom i čistim zrakom. Šetnja je jednako dobra i za fizičko i psihičko zdravlje.

Nervoza i loše raspoloženje

Najbolji prirodan način da se riješite nervoze, a pri tome ostanete budni, jeste čaj od matičnjaka , kantariona ili gloga.

Pored toga, dobar izbor je i crna čokolada. Jedan od načina na koji ona djeluje jeste – uživanje. Na taj način stimulišete hormon sreće i zadovoljstva , smanjuje se nivo hormona stresa i podiže vaše raspoloženje.

To je zapravo samo jedan od načina da uživate tokom loših dana i da ih prigrlite kao nešto normalno i riješite se meteoropatije.

 

ljepotaizdravlje.ba

Choreograph / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.