Jednostavan recept za pripremu prhke pite s višnjama u kojoj ovih dana posebno uživamo

by | 17 Marta, 2024

Najviše volimo one jednostavne recepte za kolače, za čiju pripremu ne treba izdvojiti puno vremena i koji su brzo gotovi tako da ih odmah možemo poslužiti i u njima uživati. Jedan takav je i ova prhka pita sa višnjama koju danas pripremamo

Ništa ne vraća u djetinjstvo kao miris domaće pite. Savršeno prhko tijesto, puno maslaca s nekoliko kašika kiselog vrhnja koje daje onaj poseban okus. Još jedan od razloga zašto je ovaj desert jedan od omiljenih jeste činjenica da ne zahtijeva komplikovanu pripremu, a možete ga pripremiti i dan ranije.

Da ne dužimo, neodoljivi recept smo pronašli kod mlade food blogerice Sumeje Suljić Mujkanović, a sve što vam za kraj možemo reći je da uživate u okusima.

Prhka pita s višnjama

Sastojci:

-200 g putera sobne temperature
-1 čaša (200ml) mljevenog šećera
-1 jaje
-1 vanilin šećer
-120 ml ulja
-1 kašika jabukovog sirćeta
-4 čaše (200ml) brašna

Priprema:
Sve sastojke sjediniti i zakuhati prhko tijesto. Potom ga ostaviti u frižider na pola sata da se ohladi.

Sastojci za fil od višanja:
-800 g zamrznutih višanja
-1 puding od vanilije
-Šećera po želji (ja sam stavila 4 kašike, i kolač je bio blago kiselkast, ukoliko ne volite kiselkasto dodajte još šećera)

Priprema:
Višnje i šećer staviti u šerpu da prokuha. Puding razmutiti sa par kašika vode te dodati višnjama i napraviti kao puding. 2/3 tijesta utapkati u kalup veličine 25x35cm.

Gotov fil od voća preliti preko tijesta, a preostalu 1/3 tijesta izrendati ili izmrviti. Kolač peći na 180 stepeni 40-50 min zavisno od pećnice. Kolač za kraj posuti sa šećerom u prahu.

Kolač od banane je poslastica u kojoj danas uživamo

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram/ Sumeja Suljić Mujkanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.