Koliko često treba mijenjati četkicu za zube?

by | 1 Aprila, 2022
koliko cesto treba mijenjati cetkicu za zube

Koliko često treba mijenjati četkicu za zube kako ne bismo ugrozili oralno zdravlje? Slijedi odgovor…

Redovno i pravilno pranje zuba garancija je njihovog zdravlja. Međutim, ako četkica koju  koristite iz bilo kojeg razloga nije adekvatna to može da umanji “rezultate” pranja. Stomatolozi kažu da zube treba prati minimum dvije minute i poslije svakog obroka. Pranjem zuba uklanjamo ostatke hrane, bakterije,  plak… i sve ono što dovodi do karijesa, kvarenja zuba i ostalih oralnih problema.

Koliko često treba mijenjati četkicu za zube?

Najprije, trebalo bi da obratite pažnju na vlakna (dlačice) četkice za zube. Ako više  nisu tako krute ili su promijenile boju – to kazuje da treba da je zamijenite! Ako primijetite da se među vlaknima nakuplja pasta za zube i to je  znak da je dotrajala, da se veliki broj bakterija nalazi na vašoj četkici.

Pročitajte i… Koliko često i kako treba čistiti četkicu za zube?

Takođe, ako vlakna ispadaju i troše se – četkicu bacite u smeće. I proizvođači četkica za zube i stomatolozi su saglasni da bismo četkicu za zube trebali mijenjati svaka tri do četiri (maksimalno) mjeseca.

Pročitajte i… Kako pravilno prati zube?

Ako je četkica promijenula boju i oblik i vlakna više nisu toliko kruta – onda je “sav trud uzalud” jer takva četkica više nije efikasna i ne može dobro da očisti zube. Zabluda je i da će zubi biti bolje oprani ako trljamo zube jače i duže. Greška! To samo može oštetiti caklinu i izazvati iritaciju desni.

ljepotaizdravlje.ba

ds_30 via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.