Koliko čučnjeva treba napraviti da bi se vidjeli rezultati?

by | 25 Novembra, 2023

Svakodnevno brinemo o našem tijelu, radimo vježbe koje će ojačati našu fizičku spremu, ali i dovesti liniju do savršenstva! U nastavku otkrivamo koliko čučnjeva treba napraviti da bi se vidjeli rezultati

S čučnjevima se izgara više kalorija nego s mnogim drugim vježbama, a mogu se izvoditi kod kuće, na poslu, u teretani, parku, zapravo svugdje.

Za početak je važno znati kako se čučnjevi pravilno izvode: kada smo u položaju čučnja, važno je da koljena ne idu preko vrha nožnih prstiju. Izvodite li čučanj ispravno, tokom svakog ponavljanja, odnosno vraćanja iz čučnja u početni položaj, osjetit ćete kontrakcije mišića gluteusa.

Ako ne osjećate da se mišići zatežu, onda vrlo vjerojatno prenosite težinu tijela na prednji dio stopala umjesto na pete. To znači da većinu posla odrađuju kvadricepsi, a ne mišići gluteusa. Kako biste to ispravili, prebacite težinu tijela na pete i stisnite gluteus dok se vraćate u početni položaj. Tokom vježbanja osjetit ćete žarenje u stražnjici.

Brzi jutarnji joga trening kojim ćete poboljšati raspoloženje

Većina stručnjaka savjetuje izvođenje seta od deset do dvadeset ili trideset čučnjeva dnevno, dva do tri puta sedmično.

20 čučnjeva dnevno – savršeno za početnike. Ako dodajete čučnjeve svom programu tjelovježbe, na početku ne biste trebali izvoditi više od 20 čučnjeva. Kada vam to postane lako, možete povećati broj čučnjeva.

50 čučnjeva dnevno – odlično za one koji naročito žele ubrzati metabolizam.

100 čučnjeva dnevno – idealno za ljude koji žele vidjeti i osjetiti brojne rezultate vježbanja, uključujući povećanje mišićne mase, bolju izdržljivost te općenito promjenu načina života.

 

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.