Ljeti nema boljeg treninga od plivanja

by | 16 Augusta, 2023

Imali li nešto bolje od brčkanja u moru i plivanja? Za nas nema, ali plivanje može biti mnogo više od samo opuštanja, možete ga pretvoriti u trening cijelog tijela i transformirati vašu razinu kondicije i razviti lijepe mišiće

Bez obzira jeste li početnik ili iskusni plivač, uključivanje treninga plivanja u rutinu može donijeti širok raspon fizičkih i mentalnih zdravstvenih blagodati.

Naime, plivanje angažira više skupina mišića istovremeno, što ga čini odličnim cjelokupnim treningom tijela. Dok se krećete kroz more, vaše ruke, ramena, trbušni mišići i noge rade zajedno, povećavajući tonus mišića i snagu, a za razliku od trčanja, plivanje je nježno prema zglobovima i smanjuje rizik od ozljeda. To ga čini idealnim vježbanjem za ljude svih dobnih skupina, uključujući one s problemima zglobova ili koji se oporavljaju od ozljeda.

Također, brojne su zdravstvene prednosti plivanja. Plivanje je aktivnost koja sagorijeva kalorije i pomaže u održavanju tjelesne težine. Sat vremena umjerenog plivanja može sagorjeti do 500 kalorija, što ga čini učinkovitom opcijom za one koji žele izgubiti višak kilograma. Plivanje pomaže i u smanjenjivanju stresa jer ritmički pokreti i težina tijela koja nestaje u vodi mogu imati umirujući učinak na razinu anksioznosti.

Kako pretvoriti svakodnevno plivanje u trening?

Zagrijte se:  Kao i kod bilo koje druge vježbe, zagrijavanje je ključno prije plivanja. Počnite s nježnim istezanjem i laganim ritmom plivanja kako biste pripremili tijelo za intenzivniji trening.

Kombinirajte razne tehnike plivanja:  Nemojte se ograničiti samo na jedan stil plivanja. Kombiniranjem različitih tehnika, poput kraula, prsa, leđa i leptira, aktivirati ćete različite mišićne skupine i održavati  treninge dinamičnim i uzbudljivim.

Koristite opremu: Kako biste dodali otpor i pojačali trening, razmislite o korištenju opreme za plivanje poput potpornih prsluka ili peraja.

Pratite napredak: Zabilježite svoje plivačke treninge i redovno pratite svoj napredak. Praćenje udaljenosti, brzine i vremena može biti motivirajuće i pomoći vam da ostanete usmjereni na putu do bolje kondicije.

Preskakanje konopca je odlična vježba kojom ćete razgibati i ojačati cijelo tijelo

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.