Mitovi o mršavljenju u koje treba prestati vjerovati!

by | 6 Aprila, 2022
mitovi o mršavljenju

Mitovi o mršavljenju u koje treba prestati vjerovati tiču se ishrane, rasporeda obroka, pravilne hidratacije… Saznajte sve u nastavku…

Mršavljenje je česta tema – o kojoj je napisano mnogo tekstova i moguće je “izgubiti” se u svim tim teorijama, “tajnama” i receptima. Bez obzira na sve što znamo o ovoj temi čini se da i dalje vjerujemo u mitove koji su daleko od istine.

Mitovi o mršavljenju u koje treba prestati vjerovati

Pokušaćemo da vam objasnimo četiri najučestalija mita i predstavimo istinu i tako pomognemo na putu gubitka kilograma. U kojoj mjeri u mršavljenju pomaže gladovanje, koliko je važna voda, da li je dozvoljeno imati užine i da li strogi fitness režim omogućava “opušteni” režim ishrane – o svemu ovome čitajte u nastavku.

Mit o mršavljenju #1: Ako želimo da smršavimo, moramo biti gladni

Istina: Ako gladujete, jedino što ćete sigurno uraditi je da ćete se u jednom trenutku toliko iscrpiti da nećete moći da odolite najmasnijem obroku, pa ćete na kraju dobiti (i više) umjesto da izgubite kilograme.

Ali čak i ako ste potpuno uzdržani, drastično smanjenje kalorija koje unosite učiniće da vaš metabolizam radi usporeno, tako da i dalje nećete izgubiti kilograme – barem ne onoliko koliko biste mogli, piše zenskimagazin.rs. Umjesto da ograničavate svoju ishranu, pokušajte da je promijenite. Ukratko, jedite više voća, povrća i druge hrane bogate vlaknima.

Mit o mršavljenju #2: Ako vježbamo – ne moramo paziti na ishranu

Istina: U teoriji, mogli biste da uradite toliko vježbi da biste “sagorjeli” kalorije koje nudi obrok sa visokim sadržajem masti i kalorija, ali u praksi dan nema toliko sati koliko biste morali da trčite da biste to postigli.

Naravno, to ne negira značaj vježbanja, koje ima nevjerovatne koristi za tijelo – ali i za vašu figuru, jer veća mišićna masa znači i brži metabolizam. Ali kada je u pitanju gubitak težine, smanjenje kalorija koje unosite je jedini siguran način da smršavite.

Mit o mršavljenju #3: Ako pijemo puno vode – gubimo na težini

Istina: Voda nema “magična” svojstva koja pomažu u gubitku težine. Naravno, voda nema kalorija, pa ako je konzumirate umjesto sokova ili kafe koju popijete sa tri kašike šećera, sigurno je da ćete rezultate vidjeti i na vagi. Na kraju, voda je neophodna u ishrani i to iz mnogo razloga. Ako popijete čašu vode prije obroka, smanjićete osjećaj gladi i možda ćete moći da jedete manje.

Mit o mršavljenju #4: Ako jedemo između obroka sabotiramo mršavljenje

Istina: Međuužine ne samo da su dozvoljene, već su neophodne, sve dok ih pravilno odaberete. Dakle, u zavisnosti od vašeg izbora, užina može da bude korisna ili destruktivna. Ključno je da isplanirate svoje užine, kao i glavne obroke. Uvijek vodite računa da sa sobom imate zdravu užinu, poput voća, orašastih plodova ili žitarica, kako biste izbjegli iskušenje kada ste gladni.

ljepotaizdravlje.ba

Wand_Prapan / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.