Pilatez uz zid: Kako funkcioniše trening koji je učinkovit za cijelo tijelo

by | 29 Januara, 2024

Zahvaljujući popularnosti TikToka u posljednjih godinu dana iznimno je popularna i nova vrsta pilatesa – wall pilates ili zidni pilates

Zidni pilates je inačica pilatesa na prostirci, a koja uključuje pritiskanje jednog ili više dijelova tijela o zid dok izvodite vježbe. Ne samo da će vam oslanjanje o zid osigurati ravnotežu i stabilnost, već i dodaje otpor prilikom izvođenja vježbi te tako osigurava još bolje rezultate.

Uprite se nogama o zid dok izvodite vježbe poput mosta i planka, ili se pak priljubite leđima uza zid dok izvodite čučnjeve i ojačajte cijeli mišićni sustav te optimizirajte fleksibilnost tijela.

Pilates spada u treninge snage, ali ne onakve na koje ste navikli. Ovu metodu treninga osmislio je njemački trener Joseph H. Pilates 20-ih godina prošloga stoljeća. Radi se o treningu niskog intenziteta za cijelo tijelo koji poboljšava ravnotežu i tonus mišića, a može pomoći i kod saniranja nekih ozljeda. Osim toga, velik fokus pilates stavlja i na pravilno disanje.

S obzirom na to da popularnost pilatesa raste, a većina nas doma nema sprave poput reformera, treneri specijalizirani za ovu vrstu treninga osmislili su kako da pilates i bez sprava bude efektivan i to kod kuće. Wall pilates odličan je za istezanje nakon što ste cijeli dan sjedili na poslu, a uz to i jača mišiće. Ako se već niste bavili pilatesom, pretpostavljamo da ne znate otkud krenuti. Srećom, možete birati među mnogo videa koji su besplatni.

Koji su benefiti pilatesa uz zid?

  • Povećana snaga i fleksibilnost – pilates angažuje širok spektar mišića, poboljšavajući njihov tonus i fleksibilnost.
  • Bolja ravnoteža i koordinacija – kao i kada je riječ o drugim načinima izvođenja pilatesa i ova tehnika pomoći će vam da razvijete bolju propriocepciju i naučite bolje kontrolisati svoje tijelo u prostoru.
  • Prikladan je za sve nivoe kondicije – trenirate li godinama ili želite po prvi put ostati dosljedni nekoj vrsti treninga? Pilates uz zid se prilagođava različitim nivoima kondicije.

Šta jesti prije i poslije treninga za postizanje maksimalnih rezultata?

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.