Da li je pilates uz zid zaista učinkovit trening?

by | 12 Juna, 2024

Zahvaljujući popularnosti TikToka u posljednjih godinu dana iznimno je popularna i nova vrsta pilatesa – wall pilates ili zidni pilates

Zidni pilates je inačica pilatesa na prostirci, a koja uključuje pritiskanje jednog ili više dijelova tijela o zid dok izvodite vježbe. Ne samo da će vam oslanjanje o zid osigurati ravnotežu i stabilnost, već i dodaje otpor prilikom izvođenja vježbi te tako osigurava još bolje rezultate.

Uprite se nogama o zid dok izvodite vježbe poput mosta i planka, ili se pak priljubite leđima uza zid dok izvodite čučnjeve i ojačajte cijeli mišićni sustav te optimizirajte fleksibilnost tijela.

Pilates spada u treninge snage, ali ne onakve na koje ste navikli. Ovu metodu treninga osmislio je njemački trener Joseph H. Pilates 20-ih godina prošloga stoljeća. Radi se o treningu niskog intenziteta za cijelo tijelo koji poboljšava ravnotežu i tonus mišića, a može pomoći i kod saniranja nekih ozljeda. Osim toga, velik fokus pilates stavlja i na pravilno disanje.

S obzirom na to da popularnost pilatesa raste, a većina nas doma nema sprave poput reformera, treneri specijalizirani za ovu vrstu treninga osmislili su kako da pilates i bez sprava bude efektivan i to kod kuće. Wall pilates odličan je za istezanje nakon što ste cijeli dan sjedili na poslu, a uz to i jača mišiće. Ako se već niste bavili pilatesom, pretpostavljamo da ne znate otkud krenuti. Srećom, možete birati među mnogo videa koji su besplatni.

Koji su benefiti pilatesa uz zid?

  • Povećana snaga i fleksibilnost – pilates angažuje širok spektar mišića, poboljšavajući njihov tonus i fleksibilnost.
  • Bolja ravnoteža i koordinacija – kao i kada je riječ o drugim načinima izvođenja pilatesa i ova tehnika pomoći će vam da razvijete bolju propriocepciju i naučite bolje kontrolisati svoje tijelo u prostoru.
  • Prikladan je za sve nivoe kondicije – trenirate li godinama ili želite po prvi put ostati dosljedni nekoj vrsti treninga? Pilates uz zid se prilagođava različitim nivoima kondicije.

Koje su to ključne navike poslije treninga koje će vam pomoći da ostvarite željene rezultate?

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus