Razlika između Pfizer, Moderna i AstraZenec vakcine protiv koronavirusa

jan 23, 2021 ZDRAVLJE

Kristijan Ramadan, redovni profesor molekularne medicine na Oxfordu, objašnjava razliku između Pfizerove, Modernine i AstraZenecine vakcine protiv koronavirusa.

Ramadan je gostovao u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” (HTV) gdje je objasnio da je glavna razlika među cjepivima u tehnologiji.

“Pfizerovo i Modernino cjepivo bazirano je na novoj tehnologiji odnosno na ribonukleinskoj kiselini tako da se samo segment koji je kodiran za protein šiljka od virusa unosi. Dok se kod AstraZenecina cjepiva unosi se virus, ali ne čovječji nego s čimpanze. Produkt je sličan, uvijek je ekspresija proteina šiljka virusa da podstakne naš imuni sistem, samo je drugačija tehnologija”, pojasnio je naučnik.

Odgovorio je i na pitanja o efikasnosti cjepiva.

“Modernino i Pfizerovo cjepivo štiti u 90 posto i više slučajeva, dok Oxfordsko štiti 60 do 70 posto. Međutim kod Oxfordskog cjepiva zaštita zavisi od o doze. Oxfordsko se cjepivo pokazalo jednako efikasno ako se primjenjuje pola doze i onda nakon osam sedmica dolazi druga doza, u tom slučaju štiti 90 posto. AstraZenecino cjepivo štiti već dvije sedmice nakon prvog cijepljenja od težih COVID infekcija i hospitalizacija”, objasnio je Ramadan.

Rekao je da je do sada procijepljeno desetak miliona ljudi te da su se cjepiva pokazala relativno sigurnima i da je to sada četvrta faza ispitivanja cjepiva.

Objasnio je i da kraj pandemije zavisi od brzine proizvodnje i distribucije cjepiva.

miss7zdrava.24sata.hr

Arhiva / Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.