Niste sigurni želite li da se cijepite protiv Covid-19? Ovo morate znati…

Svi imaju pravo da postavljaju pitanja u vezi sa cjepivom protiv koronavirusa!

by | 15 Aprila, 2021

Stručnjaci ipak smatraju da otpor prema cjepivu može populaciju dovesti u još veći rizik, teže oblike bolesti i puno više zaraženih.

Kako biste znali što reći porodici i prijateljima ako se dvoume oko toga treba li da se vakcinišu ili ne, dva stručnjaka dr William Schaffner, profesor na odjelu za infekcije univerziteta Vanderbilt i dr Ruth Karron, stručnjak za cjepiva, dali su odgovore za CNN.

AKO KAŽU: “NE ZNAM ŠTA JE U CJEPIVU”

Možete reći da je pitanje logično jer spisak sastojaka u cjepivu sadrži nazive koje bi mogli shvatiti samo hemičari. Glavni sastojci odobrenih cjepiva su mRNK, skraćeno za Messenger molekulu ribonukleinske kiseline, koja djeluje poput genetskog softvera koje ćelijama govori kako napasti protein (Peplomer) protein, strukturu koju virus koristi kako bi napao ćelije.

Masni lipidi: Kako je mRNK vrlo osjetljiva, omotana je masnim lipidima kako bi je štitili

Soli i šećeri: Soli u cjepivu služe kako bi balansirali kiselost u tijelu, a šećer služi kako bi nanočestice cjepiva ostale u izvornom obliku.

AKO KAŽU: “CJEPIVO JE PREBRZO NAPRAVLJENO I NE MOŽE MU SE VJEROVATI”

Možete reći: Istina je da su napravljeni puno brže nego slični lijekovi, ali sva su klinička istraživanja potvrdila njegovu djelotvornost. Djelom su napravljena tako brzo jer je situacija zahtijevala hitno rješenje, obzirom je pandemija ubila oko dva milijuna ljudi širom svijeta. Kako se ne bi čekali rezultati kliničkih testiranja, kompanije su razvile simultano lijekove kako bi bili spremni za proizvodnju kada se ta testiranja dovrše. Sada već znamo da su cjepiva Pfizer i Moderna efikasna u oko 95 posto slučajeva.

Tehnologija koje se koristi za ova cjepiva je razvijena puno prije nego je virus počeo cirkulisati među ljudima, pa su stručnjaci saglasni da se tehnologiji treba vjerovati. Istraživanja su uključivala desetine hiljada učesnika, a njihove reakcije su bile pomno praćene mjesecima prije nego što je cjepivo odobreno.

AKO KAŽU: “CJEPIVO MI MOŽE DATI COVID-19”

Možete reći: To nije istina jer ne sadrži virus. Virus nikada ne ulazi u tijelo kroz cijepljenje, ćelije nauče kako stvoriti dio virusa, ali on se tako ne može razvijati niti širiti. Možete iskusiti simptome koji su jaki, ali kratko traju. Slični su simptomima bolesti, ali bi trebalo bi i da nestanu nestati kroz nekoliko dana. Tu je naravno i bol na mjestu uboda, ali i ona je prolazna.

AKO KAŽU: “CJEPIVO MOŽE PROMIJENITI MOJ DNK”

Možete reći: Ova cjepiva ne utječu na DNK. mRNK nikada ne ulazi u ćeliju, dio u kojem je DNK, on svoj posao obavlja u citoplazmi, tekućini koja se nalazi u ćeliji. Ne zadržava se u tijelu, rastapa se jednom kad pošalje signal ćelijama.

AKO KAŽU: “CJEPIVO MOŽE UZROKOVATI AUTIZAM ILI UROĐENE MANE”

Možete reći: To nije istina. Nekoliko je studija pokazalo kako cjepivo ne uzrokuje autizam ili neke od mana kod djeteta. Kako je navedeno, cjepivo ne uzrokuje promjene na DNK.

Ako se plašite vakcinacije jer ste u drugom stanju, valja znati da je Američki univerzitet za ginekologiju i opstetriciju cjepivo preporučilo trudnicama i dojiljama. Stručnjaci smatraju da se pametno cijepiti jer se trudnice smatraju ugroženom grupom kada je u pitanju teži oblik bolesti.

AKO KAŽU: “NUSPOJAVE CJEPIVA MOGU BITI JAKE”

Možete reći: Nisu velike šanse da će se to dogoditi, vjerovatnije je da ćete imati lokalnu reakciju, poput crvenila i boli u ruci ili slabo povišenu temperaturu. Nuspojave cjepiva mogu biti malo jače nakon druge doze, pa je pametno i to planirati. Možda ćete morati uzeti slobodan dan na poslu u slučaju da osjetite jak umor. Simptomi su jači kod mladih ljudi. No stručnjaci napominju kako se radi o maloj cijeni za toliku zaštitu.

AKO KAŽU: “MOGLA BI USLIJEDITI ALERGIJSKA REAKCIJA NA CJEPIVO”

Možete reći: Moguće je ali vrlo rijetko. Oko 11 slučajeva na milijun je nakon cjepiva imalo alergijsku reakciju. Osobe koje imaju problema s jakim reakcijama bi trebale prije cjepiva razgovarati sa svojim liječnikom, no čak i te osobe su primile cjepivo i nisu imale reakciju.

ordinacija.vecernji.hr

Alena Shekhovtcova via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.