Categories Savjeti stručnjaka

Onkološkinja razbija tri najčešća mita o mamografiji!

Rak dojke nije bolest starijih, iako je najveći postotak obolijevanja između pedesete i sedamdesete godine života (50 posto), ali ne znači da i mlađe žene, a pritom se misli na one mlađe od 30, mogu oboljeti od karcinoma dojke. Od 25-40 godine obolijeva ih oko osam posto, a isto tako se postotak smanjuje kod osoba starijih od 70 godina, ali ne smije se zaboraviti da se i u dobi iza 80. godine može pojaviti bolest. Svi ovi podaci ukazuju na važnost redovnih, preventivnih pregelda.

Šta je važno znati o mamografiji pojašnjava stručnjakinja, primarijus Ljerka Eljuga, specijalistica onkologije i radioterapije,

Istina ili mit?

#1 Potreban i ultrazvuk

Zabluda je žena koje se redovno javljaju na preventivne mamografske preglede u tome što misle da je ta metoda dovoljna i 100 posto sigurna. Međutim, mnoge pacijentice koje su u dobi kada se mamografija radi (iza 40. godine) trebale bi dodatno napraviti i ultrazvučni pregled, a posebno se to odnosi na osobe koje imaju gusto žljezdano tkivo jer nalaz može biti lažno negativan. Kada je nalaz apsolutno uredan, pacijentica smatra da nema potrebe javljati se na ultrazvuk. Ali ako nakon nekoliko mjeseci napipa čvor za koji se utvrdi da je riječ o karcinomu, naravno da mnogima nije jasno kako je to moguće.

#2 Nije štetna metoda

Neke se pacijentice ne žele javljati na mamografiju jer misle da je štetna metoda, što je apsolutna zabluda. Smatraju da će ovim pregledom dobiti jaku dozu zračenja i tako naštetiti zdravlju, ali napominjem kako nove generacije mamografa, a u većini su ustanova novi aparati koji puno manje zrače od nekadašnjih i neće nanijeti štetu, već mnogima donijeti korist. Pritisak koji se osjeti kod mamografije nije štetan – a i to je nekim ženama razlog da se ne odazivaju na mamografske preglede jer će dobiti rak.

#3 Nelagoda na pregledu

Pregled nije uvijek i svakome ugodan jer se zbog kvalitete slike dojka mora pritisnuti između dvije ploče. Nelagoda pri pregledu može biti povezana i uz osobu koja radi mamografiju, a nije dala potrebna objašnjenja. Strah nije nikako razlog za preskakanje ovog pregleda. Pregled traje vrlo kratko, u pitanju su sekunde, važno se pravilno namjestiti, surađivati s osobom koja radi pregled i slušati upute. Nekoliko sekundi potrebno je zadržati se u malo neudobnom položaju i sve je začas gotovo.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Gety Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *