SZO: Osobe koje su zaražene koronavirusom, a nemaju simtpome rijetko šire zarazu

jun 12, 2020 Savjeti stručnjaka

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) objavili su da osobe zaražene koronavirusom koje nemaju simptome rijetko prenose zarazu na druge ljude.

Informacija da asimptomatski pacijenti “ne siju” koronavirus oko sebe dolazi nakon što su neki istražioci izrazili zabrinutost da je teško pratiti i spriječiti zarazu zbog onih koji možda ni ne znaju da su zaraženi.

Neki ljudi, pretežno oni mlađi kao i oni za jakim imunitetom kada se zaraze koronavirusom nikada ne osjete simptome. Osim njih, postoje i oni koji simptome ne razviju odmah nakon što se inficiraju – međutim nisu velika prijetnja kako se mislilo, piše CNBC.

SZO kaže da može doći do širenja koronavirusa i kod asimptomatskih pacijenata, ali da to nije glavni način prenošenja zaraze sa čovjeka na čovjeka. Takođe su rekli da je potrebno mnogo više istraživanja da bi mogli sa sigurnošću tvrditi da li ovakve osobe brzo šire virus.

“Iz onoga što smo do sada saznali čini se da su slučajevi u kojima zaraženi bez simptoma prošire virus poprilično rijetki”, rekla je Maria Van Kerkhove, šefica odjela za bolesti koje su u nastajanju.

Ona je objasnila da bi napor država trebao biti na pronalaženju i izolovanju inficiranih ljudi koji imaju simptome, kao i njihovih kontakata jer bi, ako to radimo kako treba, mogli drastično oslabiti širenje zaraze.

Izvor: klix.ba Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.