Simit je izuzetno jednostavan za pripremu stoga zasučite rukave i dovedite si dašak turskog doručka
Simit je pecivo sa susamom koje možete pronaći u svakog turskoj pekari. Doručak ne mogu zamisliti bez ovog okruglog peciva, baš kao ni bez šoljice čaja ili kafe.
Recept za ovo popularno pecivo pronašli smo na Instagram profilu food blogerice Lamije Trešnjo Muharemi @cherryontop koja je u priredila pravi turski doručak – simit, menemen i čaj.
Sastojci:
– oko 550 g brašna
– 200 ml toplog mlijeka
– 120 ml tople vode
– 1 kašika putera
– 1 kašika kvasca
– 1 kašičica šećera
– 1 kašičica soli
1. Mlijeko i vodu ugrijati, zatim dodati šećer, so, kvasac i postepeno brašno. Kada umijesite fino tijesto, dodati i kašiku putera, pa sve još jednom premijesiti. Tijesto ostaviti da nadolazi oko 1 h.
2. Nadošlo tijesto premijesiti, pa podijeliti na 8 jednakih dijelova. Svaki razvaljati u prutić, 30-40 cm. Zatim ga presaviti na pola, pa omotati jedan dio oko drugog, skoro kao u pletenicu. Sastaviti krajeve da dobijete krug.
3. Med i vodu pomiješati, umočiti svaki simit u tu smjesu, pa u susam.
4. Redati na pleh od rerne, ostavljajući prostora između.
5. Peći na 200°, oko 25 minuta. Prijatno!