Smoothie s hokaido tikvom prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 17 Oktobra, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Hokaido tikva je odličan izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogata je vitaminima B1, B2, i B6, sadrži visoki udio kalija i fosfora, pa je korisna  za srce i kosti. Vrlo je bogata vodom i vlaknima, pa je lako probavljiva, te djeluje kao čistač crijeva.

Također je izvor vitamina E, koji ima antioksidativno svojstvo, pa je vrlo moćan saveznik u borbi protiv niza bolesti. Napravite pire od hokaido tikve koji možete koristiti u raznim slanim i slatkim receptima, a dio ostavite za recept za smoothie koji donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • 1 šolja pirea Hokaido tikve
  • 2 zamrznute banane
  • Prstohvat mljevenog cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i karanfilića
  • Par kapi ekstrakta vanilije
  • 1 kašika putera od kikirikija
  • Prstohvat morske soli

Priprema:

Pire od hokaido tikve možete pripremiti kuhanjem. U svakom slučaju izradu započnite guljenjem tikve, te je očišćenu nasjeckajte na srednje velike komade i ubacite u kipuću vodu. Kuhajte na laganoj vatri dok tikva ne omekša, otprilike 20-ak minuta. Kada je tikva mekana, ocijedite vodu, a malo vode od kuhanja ostavite sa strane. Ocijeđenu tikvu stavite u blender i izmiksajte dok se ne pretvori u pire, a ako vam je pire pregust i teško se blenda dodajte malo vode od kuhanja. Pire iz blendera prebacite u opranu i suhu staklenu teglicu i takvog ga možete čuvati u frižideru do 4 sedmice.

Za smoothie, izblendajte šolju pirea od tikve sa svim gore navedenim sastojcima. Premjestite smoothie u omiljenu zdjelu ili čašu, pospite cimetom i voćem po želji.

Uživajte u zdravom jesenjem obroku!

Zdrava krem supa od ljubičastog kupusa prema receptu food blogerice Berine Kapa

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.