Šta je kardio trening i kako da ga uradite kod kuće?

by | 4 Decembra, 2023

Kardio trening je najefikasniji način za skidanje masnih naslaga, postizanje i održavanja kondicije

Kardio-vježbe su neophodne za svaki efikasan program treninga jer podstiču sagorijevanje masnoća, ali su ujedno dobre i za cjelokupno zdravlje organizma. Također, ako dugo niste vježbali, i nemate snage za druge treninge, kardio trening uvijek možete prilagoditi svojim mogućnostima.

Kardio trening podrazumijeva bilo koju vrstu vježbanja gdje srce dostiže od 60 do 85 posto od maksimalnog broja srčanih otkucaja. Kada srce radi u tom opsegu onda govorimo o kardio ili aerobnom treningu.

Najčešće kardio vježbe su hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje na traci, stepenice, preskakanje konopca. Naravno, možete napraviti kombinaciju ovih aktivnosti, ali bitno je da trening traje od 30 do 60 minuta.

Sa kardio trenigom je najbolje početi ujutro i tako ćete podstaći organizam da ubrzano sagorijeva kalorije u toku cijelog dana. Za jutarnji kardio trening važno da bude niskog intenziteta.

Kompletan vodič za čvrste, zategnute ruke bez visećih jastučića

Kardio vježbama ubrzavate metabolizam, jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca u stanju mirovanja. Kardio vježbe povećavaju priliva krvi u mozak, što poboljšava koncentraciju. Takođe, doprinose smanjenju stresa i jačanju imunološkog sistema.

Za vas smo pronašli video koji će vam omogućiti da kardio trening uradite kod kuće.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.