Starinska pita od šljiva kojoj ćete teško reći ne

by | 29 Augusta, 2022

Sezonska poslastica kojoj se posebno veselimo baš svakog ljeta svakako je mirisna pita od šljiva. Sjajna je prilika da šljivama dodate omiljene arome, a zatim sve upakirate u fino, hrskavo i prhko tijesto.

Sastojci:

Kora

200 g oštrog brašna

100 g mekog brašna

prstohvat soli

75 g šećera

140 g maslaca

1 kašika mlijeka

1 jaje

 

Punjenje

800 g šljiva

2 kašike škrobnog brašna

1 kašičica cimeta

1 kašika ekstrakta vanilije

100 g šećera

+ 1 jaje i kašika mlijeka za premazivanje

Pročitajte i… Pronašli smo recept za slatki hljeb s borovnicama koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca

Priprema:

Tijesto je najlakše napraviti u sjeckalici ili kuhinjskom robotu, no možete i ručno. Pomiješajte brašna, sol, šećr i hladni maslac pa stvorite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko i jaje pa kratko izmiješajte ili umijesite dok se sve ne sjedini i dobete kompaktno tijesto. Bitno je ne mijesiti predugo da se tijesto ne zagrije previše.

Podijelite tijesto na 2/3 i 1/3, spljoštite oba dijela u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 20-30 min.

Za to vrijeme pripemite nadjev. Šljive očistite, operite i narežite na četvrtine. omiješajte s ostalim sastojcima.

Sada rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni, a kalup za pitu ili tortu dobro premažite maslacem.

Veći komad tijesta na pobrašnjeloj plohi razvaljajte na veličinu nešto veću od kalupa. Namotajte na valjak pa prebacite u kalup. Utisnite tijesto u stranice kalupa i pazite da je na svim stranama jednako visoko (oko 2 cm). Izbodite tijesto viljuškom na 10-tak mjesta.

Sada stavite nadjev i poravnajte ga da svuda bude što razvnomjernije debljine.

Pitu možete staviti u frižider dok pripremite trakice.

Preostalo tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa razrežite na trakice raznih debljina, ili sve jednake.

Rub pite premažite jajetom koje ste umutili s kašikom mlijeka. Poslažite trakice preko pite po želji, možete ih smao križati, a možete i plesti pravu mrežu. Premažite i njih umućenim jajetom.

Pitu pecite oko 40 min. Vidjet ćete kad vam nadjev počne kipjeti, šljive su tada omekšale i pustile svoj sok i treba samo dati par minuta vremena škrobu da zgusne te sokove. Tada će već tijesto biti lijepo zlatno. Poslužite toplu ili hladnu, posipanu sa šećerom u prahu.

Prijatno!

 

ljepotaizdravlje.ba

YelenaYemchuk / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.