Dali je vakcina protiv korone – efikasna?

by | 16 Decembra, 2020

Kako to vakcina protiv kovida djeluje i da li zaista štiti od bolesti?

Da li će vakcine protiv Covid-19 dobiti dozvole? Koliko je vakcina protiv korone efikasna? Da li se vakcinisati? Sva ova pitanja opsedaju nas ovih dana, dok nas virus korone ponovo drži zatočene u izolaciji.

Pfizer i Moderna prve su kompanije koje su u Americi zatražile dozvolu za svoje vakcine. Da, to je isti onaj Pfizer koji je podnio zahtjev za odobrenje vakcine i u kod nas i čija bi vakcina uskoro mogla biti dostupna nama. Prema podacima koje su dostavile kompanije, vakcine su preko 90 odsto efikasna. Ali, šta to zaista znači?

Kako djeluje vakcina protiv korone?

Obje vakcine protiv korone baziraju se na istom principu: informacijska RNA (messenger RNA). Do sada, uobičajeno je bilo da vakcine sadrže neaktivne viruse. Korišćenje dijela RNK-a virusa događa se prvi put u istoriji, a upravo ta inovacija, udružena sa saznanjem da se vakcina razvija za 10 puta kraće vreme od uobičajenog, zabrinula je mnoštvo ljudi.

“Pošto mRNA tehnologija do sada nije korištena, vakcine su strogo testirane”, tvrdi dr Sarah Kreps, profesor na Kornel univerzitetu.

Da li je mRNA tehnologija bjezbedna?

Tehnologija mRNA proučava se decenijama, a koristila se i prilikom izrade pojedinih vakcina koje su već u upotrebi. Nauka i medicina u međuvremenu su napredovale, pa su danasnje vakcine sa mRNA daleko stabilnije i sigurnije.

Naučnici, a to su oni koji zaista znaju i razumiju kako ovaj sistem deluje, tvrde da nema razloga za strah. Kroz vakcinu, u ljudsko tijelo se ubacuju delovi proteina koji se nalaze na površini aktuelnog korona virusa. Kada vaš imuni sistem detektuje ove proteine, on istog momenta dobija poruku da mora da proizvede antitijela.

Kada proizvede antitijela, naš organizam uništava i izbacuje proteine virusa i tu informacijsku RNK, a antitijela ostaju. Zahvaljujući njima, organizam stiče mogućnost da se bori protiv virusa.

Koliko je efikasna vakcina protiv korone?

Pfizer je početkom novembra saopštio da je njegova vakcina “više od 90 odsto efikasna” u zaštiti tijela od infekcije COVID-19. Modernin rezultat iznosi 94,5 odsto.

Ovi procenti znače da, ako primite vakcinu, nećete dobiti simptome Covid-19.

“Čak i ako bi se dogodilo da razvijete infekciju virusom korona, preležali biste najlakši oblik bolesti”, pojašnjava Thomas Russo, profesor zaraznih bolesti na Univerzitetu u Bafalu.

Ono što se još ne zna jeste, da li ćete ako primite vakcinu, i dalje biti zarazni za druge ljude. Vi simptome nećete imati, ali bi se, u teoriji, moglo dogoditi da imate asimptomatski covid i da ga prenesete drugima potpuno nesvjesno. A to znači da najvažnije pitanje: Da li će vakcina spriječiti širenje virusa korona? i dalje ostaje bez odgovora.

Da li je vakcina bezbjedna za djecu?

Vakcine nisu proučavane na velikom broju djece, niti kod dovoljnog broja trudnica i dojilja, pa tu njeni rezultati i dejstvo ostaju nedovoljno ispitani. Kompanije su istraživanja radile na djeci starijoj od 12 godina.

“Iako podaci o efikasnosti kod djece ostaju nepoznati, nema razloga da se misli da će efekat biti znatno drugačiji od onoga što pokazuju studije”, kaže dr Lewis Nelson, zaposlen na Univerzitetskoj bolnici u Nju Džersiju.

Sve u svemu, stručnjaci pozivaju ljude da budu strpljivi i da se vakcinišu kada mogu. Paralelno, medicinski timovi i kompanije koje su razvijale vakcine nastaviće da prate njen uticaj i efikasnost.

ljepotaizdravlje.ba

Getty via Guliver/Shape

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.