Zašto je važno mjeriti otkucaje srca tokom vježbanja?

by | 23 Oktobra, 2022

Kada vježbate osjećate da vam je puls previsok ili vas pak brine da su vam otkucaji srca preniski, evo zašto je važno mjeriti otkucaje srca tokom vježbanja

Otkucaji srca mogu biti pokazatelj razine aktivnosti. Međutim, sve ovisi o vašim ciljevima i vrsti treninga. Primjer je razlika između treninga od 5 kilometara i maratona. U slučaju duge staze, poput maratonske staze, važno je održavati stalan tempo na dugim kilometrima.

Ukoliko vježbate za napredak, trebao bi vas zanimati broj otkucaja srca u minuti, jer ćete zahvaljujući njemu primijetiti poboljšanje. Utrenirani sportaši imaju puls u mirovanju od oko 40 otkucaja u minuti. Ako započnete s treningom i želite uočiti svoje osobno poboljšanje, pokušajte zapisati i otkucaje srca u stanju mirovanja. Vježba će ojačati vaše srce i pluća, ali što je najvažnije, broj vaših otkucaja srca počet će se smanjivati.

Pročitajte i… Za savršen struk dovoljno je 10 minuta svaki dan

Kontrola pulsa također je korisna kako bi se spriječila pretreniranost. Zahvaljujući tome, vježbanjem nećete ići “iznad granica”, te ćete stoga izbjeći emocionalni umor i također moguće ozljede.

Praćenje pulsa nije uslov tokom treninga. Međutim, ima nekoliko prednosti. Ako redovito trčite i dodate “dnevni broj koraka”, ne morate precizno mjeriti puls. Ako imate kondicijske ciljeve i želite li kontrolirati poboljšanje performansi, svakako preporučujemo mjerenje pulsa. Kao što smo spomenuli, poznavanje vaših otkucaja srca također će spriječiti ozljede i pretreniranost. I na kraju, ali ne najmanje važno, pobrinite se da ne idete „ispod“ aerobne zone.

Računanje pravilnih otkucaja

Očito je da se broj otkucaja ubrzava prilikom vježbanja. Ipak, dobro je znati razlikovati dva pojma – maksimalni broj otkucaja i ciljani broj otkucaja.

Svoj maksimalni broj otkucaja srca možete izračunati tako da od 220 oduzmete broj svojih godina.

Ono o čemu biste trebali više voditi računa tokom vježbanja je vaš ciljani broj otkucaja srca. Tokom aktivnosti umerenog intenziteta, ciljani broj otkucaja srca treba biti 50-70 posto vašeg maksimalnog broja otkucaja srca, dok bi to tokom tjelesne aktivnosti snažnog intenziteta trebalo biti 70-85 posto maksimalnog broja.

Dobra je navika s vremena na vrijeme proveriti svoj puls kako biste saznali koliki je vaš osnovni puls u mirovanju, a koliki tokom vježbanja. Kao i uvek, najbolje je da se obratite svom ljekaru ako nešto ne osjećate i ako vas zabrinjava.

 

ljepotaizdravlje.ba

Maria Korneeva / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.