Znate li da je ples najbolja vježba za vaše tijelo?

by | 10 Septembra, 2022

Plesanje je dobar način za ljude svih životnih dobi da ostanu u formi. Osim što je zabavno, dobro je i za zdravlje.

Ima nešto u toj muzici. Na zarazne ritmove rijetko tko je imun pa se već na prvom taktu svi počinju gibati. Čak i oni koji muziku uopće nemaju u sebi. Bilo kako bilo, muzika i ples ozdravljaju ljudsko tijelo i pomažu mu da se obnovi i usreći na nekoliko različitih načina. Jednako je korisna za djecu, odrasle i starije osobe pa bi svakodnevno gibanje bilo dobro uvrstiti na listu dnevnih obveza.

Ojačava srce

Nemojte zaboraviti da je ples tjelovježba te da ga naše tijelo prepoznaje kao kardiovaskularni trening. Dok plešemo, naše srce pumpa puno više krvi zbog čega se odraslima preporučuje svakoga tjedna lagano plesati u trajanju od 150 do 300 minuta ili odraditi intenzivniju čagicu u trajanju od cca. sat i pol sedmično.

Fleksibilnost

Fleksibilnost je važan faktor za dobro zdravlje. Ples zahtjeva veliku količinu fleksibilnosti.  Većina časova plesa počinje vježbama za zagrijavanje, koje uključuju vježbe istezanja. Plesači moraju nastojati postići puni opseg pokreta za sve glavne mišićne skupine. Što je veći opseg pokreta više se mišići mogu savijati i produžiti. Većina plesova zahtjeva pokrete u kojima prevladava istezanje, savijanje, pa tako plesači postanu fleksibilniji jednostavno plešući.

Pročitajte i… Fitness vježbe za koje ne morate mrdnuti s kauča!

Osjećaj dobrog raspoloženja

Plesanje je društvena aktivnost. Istraživanja su pokazala da jaki društveni odnosi i druženja sa prijateljima pozitivno utječe na samopoštovanje i  pozitivan pogled na svijet. Ples donosi mnogo prilika za upoznavanje novih ljudi. Učlanjenje u neki plesni klub vam može donijeti veće samopouzdanje i razvijanje društvenih vještina. Fizička aktivnosti smanjuje stres i spušta tenzije, ples vam daje opći osjećaj dobrog raspoloženja i širenja pozitivnosti.

Ubrzava metabolizam i potiče mršavljenje

Zbog povećanja aktivnosti, ali i zbog povećanog lučenja serotonina, hormona sreće, vaše tijelo radit će “na više okretaja”, sagorijevati više kalorija i pomoći vam da skinete taj višak s kojim se borite već godinama. Što čekate?

Umiruje um

Ples vam pomaže da se riješite stresa i umirite emocije. Ovisno o vrsti plesa možete osjetiti radost, tugu, veselje ili bijes, no već nakon dobrog znojenja na treningu vaša će nutrina biti mirnija, a vi spokojniji.

 

ljepotaizdravlje.ba

evgenyatamanenko / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.