565. izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci”

by | 20 Januara, 2017

Novo, 565. izdanje popularnog kulinarskog showa “Lonci i poklopci” na programu OBN televizije je u nedjelju, 22. januara od 13 sati!

Novo izdanje kulinarskog showa "Lonci i poklopci" ove nedjelje na OBN TV

Novo izdanje kulinarskog showa “Lonci i poklopci” ove nedjelje na OBN TV

Vjeko Kramer je i ovaj put odlučio da pripremi ukusna i zdrava jela koja i vi, bez većih problema, možete da spremite vašim najmilijima. Emisija započinje pripremom pite od kiselog kupusa, zatim će Vjeko pripremati zdravu juhu od kozica s kukuruzom, pureći kosani odrezak, a na kraju će pripremiti salatu od riže.

Reprizu emisije možete pogledati u utorak, 24. januaraod 9.40 sati.

PITA OD KISELOG KUPUSA

PITA½ kg  jufke
½ kg kiselog kupusa
250g kuhane riže
150g suhog mesa
1 crveni luk
bijeli luk
sol i biberom
kim
Vegeta

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crveni luk, izgnječeni bijeli luk i sitno sjeckano suho meso. Nakon nekoliko minuta dodati kiseli kupus koji smo prethodno isprali pa začiniti mljevenim kimom, solju, biberom i Vegetom. Na kraju dodajte kuhanu rižu pa sve promiješajte. List jufke premažite uljem te na njega stavite drugi pa na njega rasporedite smjesu od kupusa i lagano savijte. Složite u nauljen pleh za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

JUHA OD KOZICA S KUKURUZOM

JUHA250 g kukuruza
250 g kozica
1 crveni luk
1 krompir
muškatni oraščić
1 kašika ajvara
3 dl mlijeka od kokosa
2 dl vrhnja za kuhanje
ulje
riblji temeljac

Na ulju popržite sitno sjeckani crveni luk pa mu dodajte nasjeckani krompir i kukuruz. Dolijte temeljac pa začinite muškatnim oraščićem i prema potrebi solju i biberom te kuhajte 15 minuta dok se krompir ne skuha. Ulijte kokosovo mlijeko i kuhajte još nekoliko minuta pa propasirajte. Kada provrije dodajte kozice i ajvar te kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Dodajte vrhnje za kuhanje, ali pazite da juha ne provri. Juha treba da bude gusta  kremasta, pa ako to ne postignete raskuhavanjem krompira slobodno dodajte malo gustina razmućenog u mlijeku i dodatog nekoliko minuta nakon kozica.

PUREĆI KOSANI ODREZAK

CURETINA½ kg mljevene puretine
2 jajeta
200 g krušnih mrvica
1 luk
150g šampinjona
1 kašika praha crnih trubica
so i biber
muškatni oraščić
crvena začinska paprika
ulje
Vegeta

Mljeveno meso začiniti muškatnim orahom, crvenom paprikom, solju, paprom i Vegetom. Luk sitno isjeckati kao i šampinjone i izdinstati na malo ulja pa ohladiti i umješati u meso, kao i prah crnih trubica. Jaja posebno umutite pa i to umiješajte u mljeveno meso. Smjesu zgusnuti krušnim mrvicama tako da se lako oblikuje. Smijesa treba da bude kompaktna i ne bi se trebala raspadati i biti ljepljiva. Oblikujte faširke i pržite ih u vrućem ulju te ocjedite od viška masnoće na upijajućem papiru.

SALATA OD RIŽE

SALATA300 g kuhane riže dugog zrna
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 crveni luk
2 mrkve
1 peteljke celera
1 patlidžan
1 tikvica
Dresing
2 čena bijelog luka, maslinovo ulje, limunov sok, vinski ocat, so i biber

Od nabrojanih sastojaka napravite dresing. U dresing dodajte kuhanu rižu. Crvenu i zelenu papriku, crveni luk, tikvicu i patlidžan isjecite na kockice i popržite na malo ulja, peteljku celera isjecite na kockice iste veličine, ali ih nemojte pržiti pa pomješajte sve zajedno s mariniranom rižom.

TEKST I FOTO: OBN PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.