Alisa Teletović izložbom u Zagrebu promoviše mir, ljubav i dobre susjedske odnose!

by | 14 Septembra, 2018

Prodajna izložba slika “Sve moje duše u potrazi za sobom” naše umjetnice Alise Teletović otvorena je u srijedu u galeriji Živi Atelje DK (Ilica 110) u Zagrebu. 

Izložbu je otvorio akademski zagrebački slikar Munir Vejzović.

Alisa je umjetnica je nekonvencionalnog naboja, čije je slikarstvo snažno i poletno. Ona spontano, naizgled naivno i eksperimentišući u pokretu i boji, gradi priču o samospoznaji kroz duše žena koje se suočavaju sa sobom i s iskušenjima kroz koje prolazi žena danas: potrebom za ljubavi, očekivanjima, potragom i pročišćenjem, traganjem za unutrašnjim djetetom.

Detalj sa otvaranja izložbe

“Sve moje duše u potrazi za sobom, ekspresionističke, ilustrativne, figurativne slike su nastale kao traganje za sobom koje je intenzivno krenulo povratkom u BiH 2011. godine. Izbivanje iz zemlje i život na drugom kontinentu, u Australiji, predstavlja jedan važan period mog slikarstva, u kojem sam slikala pejzaže, ptice emu, eukaliptuse, gdje mi je bio bitan osjećaj za porodicu, gradila sam utočište. To beskrajno prostranstvo i dan danas ima moju dušu zatočenu na nebu”, kazala je umjetnica.

Alisa Teletović

Prema njenim riječima povratkom “kući” osjetila  je potrebu za intimnijim pristupom/pogledom, kako prema sebi, tako i prema ženi generalno.

“Intuitivno slikajući ekspresije i figurativne emocije mojih duša, došla sam do unutarnjeg djeteta. Upitala se, razotkrila”, dodala je Alisa.

Neki od izloženih radova…

Ova likovna umjetnica iz BiH, diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada. Njeni umjetnički radovi nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju.

Tekst i foto: PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.